Cascada Cailor, locul unde caii s-au aruncat în hău

Situată în apropierea stațiunii turistice Borșa, în nord-estul Munților Rodnei, Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din țara noastră. Aflată la altitudinea de 1300 metri, cascada ia naștere prin scurgerea apei, adunată într-un circ glaciar, peste abruptul calcaros numit ,,Podul Cailor”. Cascada de apă, formată din mai multe trepte, însumează 90 de metri, ceea ce înseamnă cea mai înaltă cascadă din România.

Denumirea cascadei se pierde în legendă. Se spune că demult, localnicii din împrejurimi pășunau caii pe muntele în care se află, astăzi, cascada. În una din nopți, pe vreme de furtună, ursul a atacat herghelia iar caii, pentru a scăpa din ghearele acestuia, s-au aruncat în hău. După o vreme, din munte a început să se scurgă, în valuri, o pânză de apă pe care oamenii au botezat-o ,,Cascada Cailor”.  De asemenea, muntele peste care se prăvale pânza de apă se numește ,,Muntele Cailor”, circul glaciar în care se adună apa înainte de a se prăvăli în gol se numește ,,Podul Cailor”, iar pârâul ce dă naștere cascadei poartă denumirea de Izvorul Cailor.

Cascada Cailor este accesibilă dinspre stațiunea Borșa cu telescaunul. Turiștii care ajung aici se bucură de peisajele pitorești ale Munților Rodnei, cei mai înalți munți din Carpații Orientali.

Foto: Costel Rotari

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac, cer, în aer liber, natură şi apă

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, munte, în aer liber şi natură

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.