DIN TRANSILVANIA, LIFESTYLE

Castele din Transilvania unde trebuie să ajungi măcar odată

Transilvania a devenit în ultimii ani cea mai populară destinaţie turistică a României. Multe dintre Castelele Transilvaniei au intrat în circuitul turistic şi sunt foarte căutate atât de străini cât şi de români, pentru farmecul zonelor rurale, pentru că sunt misterioase şi au o istorie complexă. Transilvania oferă locuri şi peisaje încă neatinse de mâna omului.

Vă propunem o listă a castelelor şi conacelor boiereşti din Transilvania intrate în circuitul turistic care oferă experienţe unice, de neuitat.

1.Castelul Kálnoky, Micloșoara, județul Covasna

Castelul Kálnoky a fost construit în secolul al XVII-lea, în stil renascentist, ulterior a fost transformat în stil clasicist, căpătându-și forma actuală la începutul secolului al XX-lea. Primile construcții serioase erau comandate de către Kálnoky István III. Kálnoky Sámuel I, fiul lui István era cel care a efectuat modificări clădirii.

În perioada ultimului proprietar din familie, contele Kálnoky Dénes (1814-1888), care în ultima perioadă a vieții sale a fost jude regesc, în vâltoarea anilor tulburi 1848-1849, castelul a fost jefuit. Kálnoky Dénes nu a avut urmași, după decesul lui castelul a ajuns la Seethal Ferenc, fiul surorii sale, Kálnoky Franciska. Forma de azi a castelului, mai ales imaginea fațadei principale, se leagă de activitatea lui. După moartea lui Seethal Ferenc, în 1939, castelul a fost cumpărat de Eugen Savu, ministerul de finanțe al guvernului Goga (1937-1938), dar a fost naționalizat. La sfârșitul anilor ‘90, clădirea a ajuns în proprietatea moștenitorilor, iar datorită familiei Kálnoky, au început lucrările de reabilitare.

Subsolul castelului găzduiește o cafenea-vinărie. În aproprierea castelului, casele de oaspeți ale contelui Kálnoky oferă spațiu de cazare pentru aproximativ 20 de oaspeți, oferind masă și diferite excursii pentru delectarea acestora.

Lucrările de renovare a castelului au fost finalizate recent, în prezent clădirea funcționând ca și muzeu. Castelul poate fi vizitat luni între orele 14:00 și 19:00, iar de miercuri până duminică între orele 12:00 și 19:00. În fiecare oră se organizează un tur ghidat în mai multe limbi.  Persoană de contact: Muzeul Vieții Transilvănene, Telefon: +40 743477645

2.Castelul Mikes, Zăbala, județul Covasna
În 1867, conacul de odinioară a fost modificat de contele Mikes Benedek (1819-1878), care i-a construit și un nivel de mansardă, oferind clădirii forma de azi. Între 1910-1912, contele Mikes Ármin (1868-1944) a construit un alt castel, cu două etaje, în care și-a cazat oaspeții din străinătate. Cele două clădiri erau conectate printr-un tunel și printr-un pod cu două nivele. Pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost jefuit, iar domeniul castelului a fost devastat. În anul 2005, familia Mikes a solicitat restituirea domeniului, după care s-a efectuat reconstruirea ansamblului de clădiri și renovarea parcului. În prezent, trei dintre clădiri funcționează ca hotel.
Momentan pe domeniu sunt trei case de oaspeți cu 40 de locuri de cazare în total, dar există și restaurant respectiv sală de evenimente (de ex. nunți, conferințe, team building, concerte etc.) pentru maximum 200 de persoane. În afară de serviciile de bază (de cazare, masă, sauna) castelul oferă servicii suplimentare de baby-sitting, spălare-călcare haine pentru oaspeții cazați la casele de oaspeți. De asemenea oferă organizarea unor drumeții, ture cu căruța, safariuri de vizionat urși, cerbi și căprioare. În apropierea satului Zăbala se află orașul Covasna, care oferă o varietate mare de cazare și de tratamente balneare.
Zăbala se află la 40 km distanță de municipiul Sfântu Gheorghe, la 14 km de orașul Târgu Secuiesc, și la numai 5 km de orașul Covasna. Pentru cazare şi rezervări persoană de contact: Zsuzsa Dima, Telefon: +40 724003658.
3.Conacul Gaál, Dalnic, județul Covasna
Conacul a fost renovat în totalitate, o clădire nouă a fost construită în curtea conacului. În cele două clădiri sunt în totalitate 11 camere de oaspeți cu băi, bucătărie, sauna etc., care stă la dispoziția turiștilor.
Clădirea de formă dreptunghiulară, cu două nivele, construită din cărămidă, are acoperiș în formă de cort, din țiglă. Moștenitorii familiei Borbáth au redobândit conacul și o parte din proprietate. Pentru că familia moștenitoare nu a putut întreține prețioasa clădire din resurse proprii, au vândut-o Fundației pentru Comunitate. Fundația, care se ocupă cu copiii talentați, în 2013-2014 a restaurat clădirea după exigențele lumii moderne, păstrând elementele tradiționale și pe cele cu valoare de patrimoniu arhitectural.
Dalnic se află la 16 km de la Târgu Secuiesc și 22 km de municipiul Sfântu Gheorghe.
4.Conacul Domokos Gyula, Cernat
Conacul cu stil empire-clasicist a fost construit de Domokos Ferenc. A devenit proprietatea familiei Eperjessy prin căsătorie între membrii celor două familii. Imobilul a fost construit din pietre și cărămizi, iar acoperișul este acoperit cu țigle ascuțite. Porticul în stil clasic este orientat spre est, coloanele acestuia sunt decorate susțin frontonul cu o cabină patrulateră de sculpturi.
Mai târziu, conacul a fost vândut familiei Bartók. A fost construit în mijlocul parcului care odată îl înconjura.Conacul găzduiește expoziția principală a Muzeului Haszmann Pál, iar pivnița sa boltită găzduiește o expoziție care prezintă capodoperele maghiare din Transilvania.

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, cer, casă, iarbă, plantă, în aer liber şi natură

În interiorul conacului este o sufragerie uriașă, alte patru camere (cu tavan plat), o bucătărie, o cămară, baie și intrare la pod. Podul are podeaua făcută din cărămidă, iar podeaua din bucătărie este făcută din pietre. Sub clădire există o pivniță cu mai multe localități. Unele dintre acestea au tavan boltit, altele au tavan cu grinzi.
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane
Conacul poate fi vizitat între orele 9:00 și 17:00 în zilele lucrătoare și de la 9:00 la 14:00 în weekend.
Nu este necesară o programare prealabilă pentru vizită.
5.Castelul Sükösd-Bethlen, Racoș,  județul Brașov
Castelul de la Racoș se consideră a fi o construcție realizată în perioada domniei principilor Bethlen–Rákóczi, care mulțumită aspectului său, în special a celor patru turnuri circulare din colțuri, se enumeră printre primele castelele cu turnuri circulare din Transilvania.
Amplasat în centrul localității Racoș, castelul prezintă o planimetrie dreptunghiulară, la colțuri cu turnuri circulare. Latura de sud a castelului este determinată de intrarea boltită care se află sub protecția unui turn înalt, rectangular. Pe vremuri, curtea interioară era înconjurată de jur-împrejur de aripile castelului. Dintre ansamblul de clădiri care se alipeau de zidurile de protecție au mai rămas în picioare doar aripa vestică și o parte din cea sudică.
Cu ocazia lucrărilor de restaurare din anul 1990 s-a renovat turnul de poartă și acoperișul acestuia, aripii de sud și nord i s-a aplicat un nou acoperiș, acestea fiind parțial renovate și s-a început reconstrucția pridvorului suspendat pe coloane dorice. Ansamblul – deși necesită lucrări de conservare și restaurare – atrage tot mai mulți vizitatori.
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, copac, casă, plantă şi în aer liber
Racoș se află la 11 km de drumul național E60 între Brașov și Sighișoara.
6.Castelul Zichy, Voivodeni, judeul Mureș
Istoria ansamblului de clădiri din Voivodeni, cunoscut sub numele de Conacul Zichy, este necunoscut, însă  caracteristicile stilistice ale clădirilor sugerează faptul că avem de-a face cu un complex de edificii construit în secolul al XVIII-lea sau în primele decenii ale secolului al XIX-lea.
Fiica lui Kemény Sámuel (decedat în 1817), Kata, a devenit mai târziu soția lui Kun József, iar nepoata, Jozefina Katalin Karolina Vilma s-a căsătorit în 1880 cu Zichy István: astfel, la sfârșitul secolului al XIX-lea conacul a ajuns în proprietatea familiei Zichy.
Clădirea principală are o planimetrie dreptunghiulară și conține un singur nivel, fiind extins pe partea mai îngustă cu câte o latură mai mică. Clădirea are un acoperiș tip mansardă, construit în stil baroc. Fațada principală dispune de șapte axe, în cea din mijloc fiind situată intrarea principală a clădirii, în fața căreia s-a amplasat un portic susținut de opt coloane din piatră sculptată. Capitelurile corintice ale coloanelor sunt decorate cu rozete mediane și încheiate cu abace curbate. Localitatea Voivodeni se află la 24 km de Târgu Mureș.
7.Castelul Teleki, Gornești, județul Mureș
Castelul se poate vizita zilnic între orele 10:00 – 18:00. La cerere, se organizează tururi ghidate, trebuie doar  să sunați în prealabil la nr. de telefon menționat mai sus. Intrarea este liberă, dar proprietarii acceptă donații pentru restaurarea castelului.
Castelul s-a construit între anii 1772 – 1803, într-un stil mai simplu baroc. Lucrările de construcție au fost dirijate de trei generații ale familiei Teleki. Stilul clădirii este unic, fațada principală prezentând o decorație mai amplă a elementelor sale. Această secțiune este cel mai probabil cel mai reprezentativ element arhitectural al clădirii. Cu o vedere spre nord, la parter, un coridor oferă accesul în curtea interioară. Acum câțiva ani, castelul funcționa ca și casă de copii. Astăzi, se află în proprietatea familiei Teleki.
Persoană de contact: Kálmán Teleki, Telefon: +40 749356134
sursa: coalitie.castelintransilvania.ro