ACTUALITATE

Cât câştigă un europarlamentar?

Europarlamentarul USR, Clothilde Armand, a făcut public veniturile obţinute şi cheltuielile pe care le are un europarlamentar la Bruxelles.

Iată lista completă cu salariul şi cheltuielile cu biroul de europarlamentar, diurne, cazare, transport etc.

“După ce v-am informat despre veniturile unui consilier local la Primăria Sectorului 1, vreau să vă dezvălui care este retribuția unui europarlamentar.

Indemnizația netă a europarlamentarilor este de 6826 euro lunar, independent de prezență.

Pentru fiecare zi de prezență la Bruxelles sau Strasbourg europarlamentarii mai primesc o diurnă forfetară de 320 euro. Cazarea, masa și transportul local nu se decontează, find plătite din această sumă. Sunt prezentă 3 zile pe săptămână la Bruxelles iar o dată pe lună merg la Strasbourg, unde stau 4 zile.

Europarlamentarii primesc separat o alocație de 4500 euro lunar pentru activitatea birourilor parlamentare. FYI: am aflat informal că doar 17 din cei 750 europarlamentari din mandatul 2014-2019 au returnat banii rămași nefolosiți din această alocație. Eu am folosit sumele primite până acum pentru chiria și echiparea biroului din București (vă voi invita la deschidere în data de 4 octombrie). Voi mai deschide înca 3 birouri parlamentare în afara Bucureștiului. La încetarea mandatului, voi returna Parlamentului European partea din această alocație rămasă nefolosită.

Asistenții unui europarlamentar sunt plătiți direct de Parlamentul European, în limita sumei brute de 25000 euro lunar. Salariile sunt fixate de Parlament în baza unei grile salariale. Am recrutat până acum 4 asistenți parlamentari, din care 2 la Bruxelles și 2 în București.

Echipa mea pregătește o aplicație IT care va permite publicului să vadă toate cheltuielile unui europarlamentar.

Iată datele financiare incepand cu 17 iunie 2019, data la care mi-am început activitatea la PE.

Venituri eurodeputat (euro)

iunie

iulie

august

sept.

Remunerație PE

0

6599

6826

6826

Diurna (320 euro/zi)

1920

3360

0

indisponibil

Alocatie birou europarlamentar:

Suma forfetară – echivalent 4500 euro/lună în lei

0

 4500

 4500

4500