ECONOMIC

Cât costă un apartament în marile oraşe şi care e tendinţa pe final de 2021?

Preţurile apartamentelor au tot crescut în ultima perioadă, deşi mulţi se aşteptau să fie pe dos, în condiţiile în care pandemia a subţiat bugetele. Datele unei analize realizate de o companie din piață arată că locuințele sunt mai scumpe cu 0,7%. Dezvoltatorii imobiliari spun că până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 25% mai scumpe decât în 2020 și aduc ca argument scumpirea materialelor de construcții.

Realitatea este totuşi alta şi preţurile par a se fi oprit după o creştere a imobilelor din prima jumătate a anului, când practic cererea a fost mai mare pentru că pe parcursul lui 2020 piaţa a fost oarecum închisă de pandemie. Ultimele luni arată o diminuare a cererii de cumpărare atât la apartamente cât și la case.

În București, potențialii cumpărători de locuințe par să-și fi pierdut o parte din interes pentru locuințele de dimensiuni mari și, eventual, cu curte, prețurile medii pentru luna trecută de pe portalul anunțul.ro, indicând o reducere cu 2,45% a sumelor cerute pentru case/vile și cu 3,09% în cazul apartamentelor cu patru camere sau mai multe.

Astfel, prețurile cerute pentru case/vile se cifrează la 236.940 de euro, un pic mai redus decât se cerea în decembrie 2020, iar pentru apartamentele cu 4 camere sau mai multe se cereau, în octombrie, 158.764 euro, cam la fel ca în iunie 2021.

Cluj Napoca rămâne oraşul cu cel mai scump metru pătrat util unde, preţul mediu pe metru pătrat a ajuns la 1.910 euro. În Oradea prețul apartamentelor a ajuns la 1300 metru pătrat la locuințele noi, același preț se înregistrează și în Brașov.

Argumentul adus în piață pentru această majorare de preț îl reprezintă schimbările pe piaţa materialelor de construcţii. Pe de altă parte, creșterea prețurilor este motivată ca efect direct al faptului că românii pleacă din mediul rural, din orașele mici, spre orașele mari, în căutarea unor salarii mai bune și în acest fel cererea e tot mai mare.

Posibilii clienți cumpărători par să amâne achiziționarea unui imobil cel puțin până în 2022 din cauza necunoscutei pe care o generează creșterea mare de preț la energie dar și din cauza pandemiei. Cel mai probabil că prețurile la case vor intra într-o scădere de preț până pe final de an și început de 2022.