POLITICĂ

CCR din Polonia a decis că Legea consituțională poloneză este deasupra legislației UE

Tribunalul Constituţional polonez a decis că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză. În plus, judecătorii constituționali, care prezidează cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, au denunţat presupuse “ingerinţe ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez”.

“Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor“, a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia.

Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia.

Decizia de acum evidenţiază primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene şi este considerată de analişti un adevărat “Polexit legislativ”, pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles şi Guvernul conservator de la Varşovia pe tema principiilor statului de drept şi funcţionării sistemului judiciar polonez.

notabn