OPINII

Ce apăr? De ce? Pe cine reprezint? Care e proiectul meu politic?

Autor: Adrian Papahagi

Ce fac aici? Combat ideologia stângistă și sancționez atitudinile anticreștine ale politicienilor și ale persoanelor publice.

De ce? Fiindcă le consider totalitare, deci periculoase pentru democrație, pentru națiunea noastră și pentru civilizația occidentală.

De ce critic atât de des USR+, dar ignor PSD/PNL/PMP? Fiindcă USR+ este principalul vehicol al acestei ideologii radicale și al afectului anticreștin în România. Fiindcă există destui politicieni profesioniști (plătiți) în PNL/PMP/USR+ și destule structuri care să se opună ticăloșiilor PSD, așa cum există destui care să critice acțiunea PNL la guvernare. Nu există însă destui intelectuali de dreapta care să fi sesizat toxicitatea radicalismului progresist și anticreștin.

Care e rezultatul? Rezultatul e că radicalii anticreștini se confruntă cu o opoziție intelectuală și sunt obligați să-și tempereze radicalismul, la fel cum corupții sunt mai precauți atunci când întâlnesc opoziție publică. Rezultatul este bun pentru democrație, fiindcă temperează radicalismul.

Îmi pare rău de amicii din USR (Năsui, Clotilde etc.), dar dacă nu-și temperează colegii anticreștini, vor găsi în mine un critic al partidului lor. Voi aprecia contribuția lor și chiar acțiunile bune ale unor politicieni USR+ cu care nu sunt de-acord doctrinar (de ex. Goțiu și pădurile), dar voi fi un adversar de idei al USR+.

Pe cine reprezint? Pe nimeni, doar conștiința mea. Nu am partid, sunt doar un intelectual creștin și un universitar clujean – singurele mele afilieri sunt Univ. Babeș-Bolyai profesional, Biserica Ortodoxă Română confesional și România național.

Care e proiectul meu? Niciunul. Am avut un proiect civic: creștin-democrația și unul politic, între 2010-2015. Am renunțat la angajări politice și civice, dar mi-am sprijinit prietenii când au candidat (Mihai Neamțu acum, Toader Paleologu anul trecut). Consider că sunt mai credibil, mai liber și mai eficient ca simplă voce în cetate: nu trebuie să răspund pentru alții, nu sunt obligat să suport vecinătăți neplăcute. Singurele mele proiecte sunt academice: manuscrise medievale, literaturi germanice vechi, Shakespeare, dar asta nu e relevant aici.

Ce urmăresc luările mele de poziții? Apărarea civilizației creștine, a ortodoxiei, a culturii majore românești și europene, pe măsura modestelor mele mijloace și capacități.

Ce doresc să impun? Nimic. Nu doresc nici măcar să conving. Nu creez o platformă pentru un partid. Îmi fac doar datoria de intelectual: exprim public, cât pot de onest, ce văd și ce cred. Dacă ideile mele au trecere, nu pot decât să mă bucur. Le consider integral onorabile, inteligente, relevante și benefice României – altminteri nu m-aș exprima public.

Puteți să fiți în dezacord cu mine, să nu înțelegeți ce spun, să considerați că nu înțeleg eu ceva – și se poate să aveți dreptate uneori – dar asta nu îmi va închide mie gura. Dacă mă insultați, sunteți blocați când am timp și chef. Scurt, fără discuții. Discut cu orice om de bună credință; îmi impun să nu cobor la nivelul unor veleitari și ratați care și-au făcut un sport din batjocorirea credinței și culturii noastre.

Cu asta, pace și bunăvoire tuturor!