OPINII

Ce așteptări avem de la noul Guvern?

Cred că noul executiv trebuie să fie cel care va pregăti marile reforme și strategia pentru perioada 2020-2030.

1. Revizuirea Constituției.
În România, Curtea Constituțională are foarte mult de lucru pentru că multe articole din Constituție sunt interpretabile. De asemenea multe articole trebuie modificate.

2. România e organizată teritorial după gândirea și strategia de la 1968. Avem 40 de județe și peste 3000 de comune, un număr mult prea mare și un sistem total ineficient economic. Regiunile se dezvoltare din UE cu aproximativ 2 mil de locuitori sunt rețete se succes. N-ar trebui să avem primării cu mai puțin de 8000 de locuitori în prima fază și 12 000 în final.

3. România educată rămâne doar o dorință dacă nu se realizează câteva reforme și nu se alocă bani mulți. Cele mai dezvoltate țări sunt cele care au investit în educația cetățenilor. Nu 6% din PIB, ci 10% ar fi un procent rezonabil. De unde? Din cei 100%.

4. Încă nu avem o lege a sănătății modernă. Cu toate că sumele sunt mult mai mari decât în urmă cu 20 de ani, problemele tot mari sunt.

5. Sistemul de transport din România e unul dintre cele mai anacronice. Și pe calea ferată și pe drumurile publice se circulă ca-n țările subdezvoltate. Zilnic, milioane de români stau milioane de ore în trafic, se face risipă de bani și se produc multe accidente. Toate sunt consecințele unui sistem ineficient și complet depășit.

6. Administrația publică e osatura unei țări. Doar cu oameni pregătiți poți să ai o administrație modernă și adaptată nevoilor de azi. Trebuie conducători selectați după principiile performanței, digitalizare și modernizarea serviciilor publice. De asemenea accesul în funcțiile publice să se realizeze în baza unor concursuri așa cum dau elevii Bacalaureatul, adică foarte corect.

7. IMM sunt motorul unei economii. Antreprenorii trebuie să nu fie constrânși de birocrație, să aibă acces la capital, iar relația cu statul să fie una de prietenie.

8. Turismul poate aduce bani mulți țării dar nu cu mii de angajați la stat, așa cum este astăzi, ci prin creearea de condiții și prin atragerea inteligentă a turiștilor. Românii încă nu au descoperit România.

9. Justiția trebuie să apere dreptatea și drepturile fiecărui român. Niciun om nu trebuie să sufere de pe urma niciunui sistem. Nimeni nu trebuie să sufere nici o zi din viață dacă nu există probe certe că a săvârșit o infracțiune. Trebuie să ne protejăm zilnic de jocurile instituțiilor și să cerem dreptate și procese corecte 100%.

10. România poate produce mâncare pentru 100 mil de locuitori. Astăzi o singură comună din județul Galați asigura în jur de 14% din totalul de legume din țară. Fără niciun fel de sprijin mai special. E nevoie de mari centre și depozite de legume-fructe fiindcă astăzi producem dar producția noastră se vinde doar în perioadele de vârf și foarte ieftin. Importăm mâncare la scară industrială fiindcă avem piețe dezorganizate și nu avem depozite frig pentru produse. Producătorii locali sunt victime sigure ale comerțului industrial și astăzi marile supermarketuri fac legea în România.

11. Mediu, Ape, Păduri. În România mai sunt peste 100 000 de locuințe fără energie electrică. E nevoie urgentă de un program de tip vouchere pentru iluminat pentru ca toți cei aflați în astfel de situații să-și poată monta un sistem propriu pentru a beneficia de lumină acolo unde sunt case izolate și e foarte costisitoare investiția companiilor de furnizare a energiei electrice.
Mediul și cadrul natural trebuie protejat. Nu doar tăierile ilegale de păduri trebuie stopate dar și tăierile legale trebuie mult mai bine monitorizate. Multe comunități se pot dezvolta dacă își valorifică cadrul natural iar pentru asta e nevoie de mari proiecte ale Apelor Române care pot facilita amenajarea malurilor râurilor din interiorul orașelor și localităților.

12. În România sportul nu mai e prioritate pentru autoritățile publice. Sunt finanțate cluburi cu bani foarte mulți dar nu sportul. Trebuie stimulat sportul de masă, pe urmă vin și performanțele. Sunt țări ca Argentina unde de la ora 18 la ora 21 toată lumea face sport. E foarte important să fie stimulată mișcarea și practicarea sporturilor de la vârste mici. Vom aloca mai puțini bani în sănătate.

13. Cultura la noi nu are o direcție. Încă nu avem o bibliotecă la standarde la fiecare 400 000 de cetățeni. Multe județe au clădiri insalubre unde depozitează cărțile. Nu avem o strategie pe finanțarea evenimentelor și acțiunilor culturale, ministerul finanțează ce vrea și unde vrea, de obicei pe criterii politice. Majoritatea județelor au instituții de cultură care se suprapun ca activitate. Există direcții de cultură, centre județene și case municipale de cultură unde se cheltuie sume astronomice fără rezultate măsurabile.

14. Actualul guvern trebuie să simplifice toate procedurile pentru ca banii europeni să poată fi accesați cu ușurință. PIB-ul României poate crește semnificativ dacă vom atrage miliardele de euro, în special cei destinați autostrăzilor, spitalelor regionale și educației.

15. E nevoie de un mare program care să urmărească protecția tuturor persoanelor, a femeilor și copiilor. Trebuie desființată sclavia modernă și protejarea românilor atunci când pleacă din țară. Astăzi sute de mii de români suferă din cauza faptului că se face mult prea puțin pentru prevenția și securitatea lor.