OPINII

Ce facem cu sistemul de pensii?

Încă n-am văzut o minte clară care să explice o propunere, un proiect clar definit, pe termen lung, în privința pensiilor.
Legea din 2011, care era bazată pe sistemul de contributivitate, a fost făcută țăndări de guvernele populiste.
Din 2012 încoace e o întrecere socialistă cum n-am mai văzut, iar populiștii au contaminat totul în jurul lor. Până și pe ziariștii de la guvern. Din 10 întrebări pe care le pun premierului, 9 întrebări sunt legate de creșterea pensiilor și a salariilor din sistemul public. Altceva n-au de întrebat. Despre majoritatea politicienilor nici n-are rost să amintim. Și astăzi, în plină pandemie, când economia e afectată serios, se zbiară că nu cresc pensiile cu 40%,.
De ce să crească pensia unui fost angajat la stat care a ieșit la pensie la 38 de ani, cu pensie de 10 000 lei? Care e raționamentul?
De ce un fost angajat al sistemului comunist are pensie mare, iar părinții și bunicii noștri care au lucrat la CAP, trebuie să câștige de 20 de ori mai puțin?
Cine merită să iasă la pensie mai devreme și cine merită pensii mai mari?
Noi trebuie să schimbăm complet politica privind pensionarea. Avem actualul sistem prin care s-a ieșit la pensie la 40 de ani pe mulți bani, avem propuneri de pensionare la 70 de ani, avem pensionarea anticipată, se vorbește în același timp de faptul că sunt sute de mii de angajați în sistemul public în plus dar cei care au ajuns la vârsta pensionării mai pot rămâne în sistem încă trei ani pe foarte mulți bani.
E un haos și totul e păgubos în acest moment. Guvernele trebuiau de mult să pregătească o lege clară, care să limpezească lucrurile, să știm ce va fi peste două decenii, să știm că atunci când o persoană se angajează pompier va ieși la pensie la o anumită vârstă, altfel putem cere orice, în orice moment, pentru că „merităm”. Toți care au lucrat timp de 35 de ani, merită o pensie decentă. Indiferent de meserie. Acesta e de fapt principiul de bază care trebuie să guverneze o lege dreaptă.
Alin Seserman