OPINII

Ce înseamnă dreapta?

Autor: Robert Gabriel Ciobanu

Dreapta înseamnă primatul gândirii asupra instinctului, al moralei asupra sentimentului, al curajului asupra conformismului și fricii și al datoriei asupra plăcerii – „ce trebuie să fac” în loc de „ce îmi place să fac”.

Dreapta înseamnă responsabilitate, curaj, datorie, valori și standarde morale și intelectuale. Identitatea de dreapta se construiește prin efort – moral, intelectual, atitudinal.

Dreapta înseamnă coerență între valori, gânduri, vorbe și fapte. Identitatea de dreapta este extensia unui efort de transformare interioară – acel efort prin care devenim cea mai bună variantă a noastră.

Dreapta înseamnă curajul de a te revolta împotriva spiritului timpului, de a contesta „civilizația spectacolului” și a da un sens vieții într-o lume nihilist-relativistă.

Dreapta presupune, de multe ori, marginalitatea. Dar în margine, cel care și-a asumat identitatea de dreapta luminează, asemeni unui far, înconjurul său.

Dreapta recunoaște ierarhia – morală și epistemică. Pentru dreapta, relativismul este amputarea facultății de judecare. Suntem chemați, clipă de clipă, să gândim lumea; iar gândind-o, s-o evaluăm.