Ce înseamnă să fii patriot?

Nu am căutat niciodată o definiție a ceea ce înseamnă patriot și nici nu cred că este. Un răspuns extrem de simplu, dar plin de semnificație îmi vine foarte des în minte și a fost dat de Octavian Paler: ,,România e patria mea, restul sunt țări”.

Românii sunt patrioți. Așa cum alții se simt patrioți în țara lor. Dacă ne raportăm la cele aproape trei decenii de libertate, observăm că a existat o dinamică față de percepția pe care o au românii față de țara lor și față de concetățeni. În general au fost expuse mereu extreme. De multe ori am auzit că noi suntem cei mai prăpădiți de pe planetă și tot de atâtea ori am fost cei mai tari din această lume. Istoric vorbind și nu numai, suntem așa cum sunt ceilalți europeni. Sigur că evoluția economică a fost diferită, iar lucru acesta a influențat percepția unora față de ceilalți în toate momentele istorice. Dacă în anii `90 și chiar 2000, tot ceea ce era românesc nu era bun, astăzi tot ce e românesc e cel mai bun.

Foarte mulți ne-am întrebat dacă suntem patrioți și sigur că în mod automat primul instinct ne face să credem că da, aparținem și suntem atașați de țara noastră. Toate sondajele indică faptul că majoritatea românilor (peste 90%) se consideră patrioți.

Ce înseamnă de fapt să fii patriot?

Cred că a fi patriot presupune să respecți regulile consimțite de tine, de comunitatea și țara unde trăiești. Acolo unde trăiești să faci lucrurile bine, cu simț de răspundere. Suntem tentați să respectăm oamenii talentați, dotați, dar pentru a fi un bun român trebuie să-i respecți pe toți ceilalți, indiferent de rezultatele tale la matematică sau în alt domeniu. Comportamentul tău față de ceilalți te face un bun membru al comunității. Indiferent de pregătirea profesională, un bun cetățean, este cel care își face treaba serios acolo unde este el. Să fii civilizat, om de cultură, presupune să-ți exerciți cunoștințele la un nivel ridicat, să faci cu pasiune și cinstit ce faci, indiferent de meseria pe care o practici.

Nicolae Iorga spunea că: ,,Un patriot se recunoaște că respectă, iubește și caută să adune și să îmbunătățească tărâmurile și oamenii”.

Comunitatea civilizată este formată din membrii care respectă regulile, nu din vedete media, care, fără a-și da jos ochelarii de soare, urlă că sunt patrioți. Patrioți nu sunt cei care zbiară la televizor să cumpărăm produse românești. Nici declarațiile patriotarde nu ne fac patrioți, nici aclamațiile zgomotoase. Tolerarea corupției și exersarea ei este o atitudine antinațională și antipatriotică. Corupția presupune să furi de la toți. Manifestările stridente, prin expuneri media a politicenilor care îmbracă portul popular au un rol deloc pozitiv. Sunt forme prin care se utilizează instinctele primare în folos propriu,  pentru beneficii de imagine, însă cu consecințe negative prin  stimularea naționalismului deșănțat în toate formele lui.

Țipetele ,,mândru că sunt român” nu au de-a face cu patriotismul și nici cadourile oferite celor săraci, dacă duci televiziunile după tine, sau dacă invadezi facebook-ul cu poze care să înfățișeze gestul tău.

Corneliu Coposu , spunea că: ,,Patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricând viaţa pentru ea şi de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afişarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru ţară, un om care este decis ca în interesul ţării să-şi sacrifice propria existență, nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta”.

Cred că a fi patriot presupune să contribui cinstit la modernizarea trotuarului din fața casei tale, a școlii și să nu lași în seama altora responsabilitatea ta. Cred, de asemenea, că toți cei care își consumă timpul, energiile pentru binele comun, cei care se pun în slujba comunității în mod onest, sunt buni români, buni patrioți.

Recommended For You

1 Comment

  1. D-le Seserman! Scrieți extraordinar de bine, doar cu un mic defect! Prea lung d-le! Scurt și concis! Terminați ce aveți de spus în 5 fraze, altfel pierdeți atât curioșii, cât și simpatizanții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.