OPINII

Ce lucruri mari putem face în 2019?

Distribuire articol:

Autor: Alin Seserman

Anul viitor putem face multe lucruri mărețe. Să nu ne imaginăm că pentru a face lucruri importante e neapărat nevoie de bani sau de mari funcții publice. Nu. Multe se pot face dacă respecți niște lucruri elementare. Toate ne sunt la îndemână. De multe ori rezultatele sunt mai bune decât ceea ce face un guvern întreg.

Risipa. Nu suport risipa. Cred că una din marile greșeli, dacă nu cea mai mare, e risipa. Foarte mult risipim. Risipim timp, mâncare, cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cumpărăm prea multe lucruri în general. Poți avea zece perechi de pantofi, douăzeci, dar unii vor să aibă cinci sute. Am văzut părinți care le cumpără copiilor sute de jucării. Zilnic le aduc acasă jucării noi pe care copiii le aruncă a doua zi. În fapt, toată ideea e dusă în derizoriu. Ce să mai aprecieze copilul? Mulți dintre noi n-am avut jucării deloc, dar nu putem spune că am avut o copilărie nefericită. Eu sunt unul dintre ei. N-am avut jucării, dar am avut cea mai frumoasă copilărie.
Când merg în marile magazine sunt uluit de cantitatea de produse pe care le văd la unii cumpărători. Am citit în urmă cu câțiva ani că o treime din produsele cumpărate de germani se aruncă înainte de a fi desfăcute. Adică își cumpără lapte și uită de el, fiindcă are frigiderul ticsit de alimente. E total irațional să faci risipă. E o acțiune profund anticreștină și fără sens. Se cumpără multe, multe lucruri nefolositoare.

Timpul. Timpul e foarte important. Nu neapărat să faci bani din el. Dar timpul pentru familie, pentru copilul tău este important și mai mult, de multe ori este magic să-ți petreci orele cu ei, nu? Nici nu poți descrie altcuiva, fiindcă nu se poate. Pur și simplu nu se poate descrie. Timpul pe care îl aloci pentru comunitate, în acțiuni voluntare, ajutând pe alții, în interes public, te poate face fericit. Mulți dintre noi am fost înzestrați cu mai mult talent, noroc și avem de toate, vorba multora, însă împlinirea adevărată vine dacă reușești să faci ceva și pentru aproapele tău.

Atenția. În România mor în medie cinci persoane în fiecare zi în trafic. Este absolut incredibil. Nici războaiele de astăzi nu produc atâția morți. Dincolo de faptul că guvernele nu fac autostrăzi sau patronii trag tare de șoferi, totuși putem fi mult mai atenți și mult mai prudenți. Am văzut accidente în fața mea absolut stupide, cu șoferi iresponsabili, iar în trafic de multe ori vedem nebuni. În oraș de multe ori n-ai curajul să te deplasezi pe trecerea de pietoni. Ai impresia că e riscant. Unii șoferi sunt complet iresponsabili. E nevoie de multă educație în acest sens. Se pot distribui materiale în mediul online, putem suna la 112. Suntem mândri că suntem români? Păi hai să nu mai omorâm pe alții intrând cu mașina în ei. Hai să respectăm regulile și să ne mândrim cu asta.

Curățenia. E anormal să arunci pe spațiul public hârtii sau alte lucruri. E foarte simplu să aruncăm la coș. Sunt coșuri peste tot.

Grija față de copii. Majoritatea nu au grijă față de propriii copii. Este inadmisibil faptul că mulți părinți își lasă copiii din gimnaziu noaptea pe străzi și sunt de acord să consume alcool. E inadmisibil. Am întâlnit zeci de cazuri în care, copiii beau alcool cu știința părinților. La fel de grav este faptul că mai toate localurile vând alcool copiilor. În țările civilizate trebuie să ai buletinul la tine dacă ești mai tinerel, altfel nu îți dă nimeni o sticlă de bere. E un lucru elementar. N-avem voie să punem în pericol sănătatea copiilor noștri.

Grija față de aproapele tău. Putem fi mai buni unii cu alții. Sunt bătrâni, bolnavi, copii neajutorați, persoane cu handicap. Sunt categoriile sociale de care trebuie să aibă grijă autoritățile. Pe lângă ei și noi putem să-i ajutăm. Dar nu cu fotografi după noi. Compasiunea față de aproapele nostru nu se publică în toate ziarele de sărbători. Pungile electorale încă se poartă și e foarte trist. La fel de tristă este promovarea acestor acțiuni în forma în care le vedem, fiindcă îi jignim pe acei oameni. Orice om are dreptul la demnitate şi avem obligaţia, ca oameni maturi, să respectăm acest lucru.

Nu în ultimul rând putem fi mai civilizați. Adică să nu strigăm pe stradă, să nu vorbim la telefon tare în restaurant, să ne îmbrăcăm decent.

Mai sunt multe de spus, dar trăim într-o lume a comunicării și cu siguranță și prietenii noștri o să ne spună multe lucruri pe care le putem face chiar dacă nu suntem bogați, chiar dacă nu deținem mari funcții publice.
La mulți ani tuturor!


Distribuire articol: