OPINII

Ce se întâmplă cu PNL și Klaus Iohannis?

1) Klaus Iohannis a dovedit, din nou, o eficacitate politică clinică. Este victoria lui Klaus Iohannis. El și Dacian Cioloș sunt doi politicieni cărora le reușește totul, aparent ușor și nu ar mira pe nimeni dacă în 2024 Dacian Cioloș pleacă cu prima șansă în rocada cu KWI. PNL și-a ales azi un șef, nu un lider. Nu e puțin lucru pentru dl. Câțu.
2) PNL este într-o situație foarte grea din trei motive:
a) Tristul spectacol de azi și din campanie ne-a arătat că PNL și-a pierdut busola morală. Boc, Bolojan, Motreanu sunt lideri care, dacă vor un viitor pentru PNL, trebuie să lucreze serios la repunerea partidului pe șine.
b) PNL are de rezolvat dificila ecuație a refacerii coaliției de guvernare și, dacă o face, și mai dificila ecuație a unei bune guvernări. Aici am mari îndoieli că va fi uşor.
c) PNL e un partid cu bază conservatoare, mai degrabă creștin-democrată, dar cu conducere progresistă. Acest lucru lasă liber culoarul politic al unui conservatorism luminat, care poate strica calculele PNL pentru 2024. Cred că un partid creştin-democrat autentic, luminos, are o oportunitate istorică să intre în scenă în 2024. Dar cine să îl facă?
3) Faptul că Klaus Iohannis și-a aliniat, ca niciun alt politician în democrație, întreaga verticală de putere a statului, ne face să ne punem întrebarea legitimă: ce va lăsa, ca rezultat măsurabil pentru România, în urma mandatelor sale? Pentru că primii 7 ani de mandat, în afară de cucerirea totală a puterii, nu au produs nimic notabil în afară de „salvarea mobilei” de termitele din trecutul PSDragnea.
4) Să privim istoria recentă: situația e identică cu cea din 2011, când PDL și Băsescu aveau tot. În doar câteva luni au pierdut tot. Să nu uităm că toți președinții care au încercat să lase moștenire mandatul au eșuat. Iliescu cu Năstase, Băsescu cu Udrea. Orban știe asta, are instinct de politician, și deja e pe baricade împotriva lui Iohannis.
5) Nu știu dacă Ludovic Orban va rămâne în prim-plan sau nu, dar dacă nu, odată cu el, va dispărea din prim-plan ultimul lider format în anii 90-2000*. S-ar încheia o epocă, din păcate nu îi simt pe cei noi mai buni. Doar cu reflexele proaste ale politicienilor trecuți dar cu gura mai mare și o mai mare dibăcie în a silui ideea de democrație. Şi mai dibaci cu rețelele sociale.
*Mai sunt Emil Boc, singurul candidat cu şanse al PNL la preşedinție în 2024 şi Flutur. Boc plebiscitat la Cluj şi Flutur ales la Suceava. Ambii pe persoană fizică.
Daniel Funeriu