ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

Ce sume au primit partidele de la bugetul de stat în luna iunie și ce au făcut cu banii?

Potrivit rapoartelor de venituri şi cheltuieli pe luna iunie publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi care relevă modul în care partidele politice din România au cheltuit subvenţia electorală, PSD rămâne campion la cheltuielile pentru „presă şi propagandă”, acolo unde a dat peste 3 milioane de lei, în vreme ce USR a preferat să cheltuiască banii pe sedii, informează Ziare.com.

La rândul lor, liberalii au dat o mare parte din banii primiţi ca subvenţie pe organizarea alegerilor din filiale, în vreme ce AUR pare să pună „banii la ciorap”, întrucât nu a cheltuit mai nimic din ce a primit de la stat în luna iunie, respectiv 1 milion de lei.

Sursa citată precizează că partidele au primit, în total, pentru luna iunie peste 13 milioane de lei din bugetul de stat.

Cum au fost distribuiţi banii:

PSD a primit aproximativ 5,2 milioane de lei

PNL-ului i-au revenit 4,4 milioane

USR a trebuit să se mulţumească cu 2,4 milioane

AUR a încasat puţin peste 1 milion

PMP a primit doar 275.000 de lei

ProRomania aproape 200.000.

Pe ce au cheltuit partidele banii din subvenţii

PSD – Conform raportului AEP, din totalul de 5,2 milioane primit în luna iunie, PSD au cheltuit 3,3 milioane de lei pentru presă şi propagandă, sau 64% din subvenţia totală.

PNL – cheltuiala principală a liberalilor din luna iunie a fost „presă şi propagandă”, acolo unde au scos din buzunar peste 1,2 milioane de lei, în scădere însă faţă de lunile anterioare, şi de trei ori mai puţin decât au băgat PSD. A doua cea mai însemnată plată a PNL a reprezentat-o organizarea alegerilor pentru şefiile filialelor din ţară.

USR – Cea mai mare cheltuială a USR pe luna iunie a reprezentat-o cea pentru personal – 644.000 de lei, reprezentând o sumă mai mare decât a PSD, care este cel mai mare partid din România, iar o altă cheltuială însemnată pentru USR a constituit-o chiria şi utilităţile sediilor filialelor din ţară, care reprezintă aproape dublu faţă de cât au dat PNL şi de 8 ori mai mult decât PSD. Concret, USR a plătit 149.000 de lei pentru chirii, în timp ce PNL a dat 87.000 iar PSD 17.000. Sediile scumpe vin la pachet şi cu o întreţinere scumpă, la care USR a scos din visterie, în iunie, peste 15.000 de lei, pe când liberalii au plătit 5.500 de lei iar social-democraţii 8.300 de lei.

AUR – Pentru a cincea lună la rând, formaţiunea condusă de către George Simion şi Claudiu Târziu nu a cheltuit aproape niciun ban din subvenţia primită de la stat. Potrivit documentului AEP, deşi în iunie AUR a încasat un milion de lei, nu a cheltuit decât 8 lei, pentru comisioane bancare. În total, de la începutul anului, AUR a adunat puţin peste 6 milioane de lei din subvenţia de la stat.