OPINII

Ce trebuie să facă Estul?

Autor: Adrian Papahagi

Noua față a UE: după Brexit, dispare contraponderea britanică, ceea ce slăbește și Polonia, iar Franța și Germania fac singure jocurile în UE.

Europa de Est e complet eliminată de la conducerea UE. Penibilii Iohannis și Cioloș sunt doar pioni ai Germaniei și ai Franței, iar România nu are politică externă și europeană.

După ce comunista Mogherini a ieșit basma curată din scenă, socialistul Borell va continua linia tot mai antiamericană a politicii externe franco-germane. Nu subestimați resentimentul în istorie: Franța nu a uitat rușinea de a fi fost eliberată de anglo-americani, iar Germania rușinea de a fi fost învinsă de ei.

Conducerea UE, redusă la Franța-Germania, se va apropia de Rusia și se va depărta de SUA, va fi avocata Iranului și ostilă Israelului.

Alternativa e crearea a două contraponderi în UE: cea mediteraneană și cea estică. Ar fi bine ca acestea să nu fie inspirate de Putin, dar e inevitabil ca moscovitul să se implice: e cunoscută prietenia sa cu Salvini și Orbán.

Cu moluștele care o conduc și se prefigurează să o conducă, nu e imaginabil ca România să conteze în anii care vin.

Ce imensă greșeală strategică a fost Brexit! Cum și-a anulat cea mai admirabilă democrație europeană posibilitatea de a crea contraponderea la binomul franco-german, atât de necesară pentru UE!