OPINII

Ce vom face după?

Autor: Alin Seserman

Nu am tras învățăminte și nu ne-am schimbat foarte mult după criza din 2008-2009.

Statul a cheltuit banii haotic și fără rost. S-au construit săli de sport în sate fără copii, s-au asfaltat drumuri de câmp pe unde circulă un tractor pe zi, s-au modernizat școli care ulterior au fost închise sau chiar retrocedate foștilor proprietari.

Sunt sute, mii de exemple de proastă guvernare.

După 2021 avem toate șansele să risipim mai mult. Fiindcă nimic nu s-a pregătit pentru viitor. Nimic nu s-a făcut cu cap. Cheltuielile publice sunt imense.

În continuare avem primării cu zeci de angajați la câteva sute de familii și în continuare se vorbește doar de cheltuieli și mai puțin de venituri sau dezvoltare.

În ultimii ani, cuvântul de ordine a fost consumul. Românilor li s-a spus că dacă vor consuma mult vom progresa. O mare eroare. E bine să consumi atât cât e nevoie și e o mare prostie să cheltuim banii pe lucruri care nu ne sunt necesare.

Nu văd care e ideea să cumperi lucruri nefolositoare.

Cunosc părinți care cheltuiesc bani în neștire pe jucării. “Pentru copii fac orice”, spun ei. Și noi facem, dar nu cumpărăm în fiecare zi o jucărie (deloc ieftină) de care copilul e plictisit în câteva ore și o aruncă pe geam.

Consumăm fără a produce.

Cererea e mult peste ce se produce. Susținem voios economiile din alte țări. Nu doar că le cumpărăm produsele ci și pentru că noi cumpărăm produse în exces. Suntem mină de aur pentru multe țări UE.

Sigur că ieșim cu teme naționaliste din când în când după ce golim toate Kaufland-urile și ne îmbrăcăm în straie populare ca să ne arătăm patriotismul. Postările cu producători locali, fermieri, cu castraveți românești aduc popularitate. În tot acest timp, golim toate mall-urile.

Soluția ține de o mare schimbare a comportamentului nostru.

Resursele, de orice fel, sunt limitate. Excesul nu aduce nimic bun, dimpotrivă. Dacă mănânci mult, cheltui mult și te și îmbolnăvești. Și iar cheltui. Și statul cheltuie cu tine. Adică noi ceilalți plătim prostia asta.

Nu știm ce crize vor veni. Astăzi vedem că suntem extrem de vulnerabili. Degeaba cumpărăm astăzi toată făina din magazine fiindcă nu facem decât să accentuăm problemele.

Prevenția va rămâne cel mai bun antidot la seismele de orice fel. Chibzuință în cheltuirea banilor. În loc de consum în exces mai bine încercăm să găsim noi surse de venit, fie din agricultură, turism sau industrii creative.

Vom fi mai fericiți și mai sănătoși.