cătunul Cornăţea Cea mai mică școală din țară
DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Cea mai mică școală din România, în imagini: O căsuță, într-un cătun din Maramureș

Cea mai mică școală din țară se află în cătunul Cornăţea, din comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureş. Școala este o căsuță, cu o încăpere de 12 metri pătrați, aflată în vârf de deal, unde învață o mână de elevi.

Școala primară din Cornățea, un cătun în care ajungi după câțiva km de mers pe jos, are o singură cămăruță, cu câteva bănci, scaune, o masă, o sobă și o tablă.

Reporterii PRO TV au filmat aici în toamna lui 2017: doar 10 copii, de la pregătitoare până la clasa a IV-a, învățau în căsuța care a fost, odată, atelier de tâmplărie. Ca să ajungă la cea mai mică școală din țară, unii copii parcurg kilometri întregi, indiferent de vreme, prin pădure.

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Școala din cătunul cu case risipite pe dealuri, lipsite de electricitate, are lumină din iarna lui 2015, când a fost electrificată în cadrul campaniei ”Lumină pentru România”, o inițiativă a organizației neguvernamentale, Free Miorița. În cadrul acestei campanii, au fost iluminate ultimele 3 școli din România: Cruhla, județul Suceava, Poienile de sub Munte, județul Maramureș, și Dobraia, județul Caraș-Severin.