OPINII

Cei care apără creștinește viața, inclusiv cea nenăscută, sunt obligați să constate că războiul lui Putin a distrus deja nenumărate vieți și destine

“Reductio ad Putinum” a oricui critica excesele totalitare ale stângismului, sexomarxismului, încălzismului etc. a banalizat în chip pervers răul reprezentat de Putin, sau chiar a creat în rândul unor conservatori fără discernământ impresia că Putin ar fi o pavăză împotriva urii de sine, a “cancel culture”, a anticreștinismului și ingineriilor sociale care ne agasează pe mulți.
În realitate, Putin rămâne, după cum se vede, principala amenințare la adresa civilizației europene, a păcii continentului, a demnității umane și a vieții înseși. E astfel mai puțin conservator și mai anticristic decât oricine în Occident, fiindcă aruncă în aer, nu conservă prudent și moderat status quo-ul civilizației europene, și fiindcă aduce moarte și suferință.
Cei care apără creștinește viața, inclusiv cea nenăscută, sunt obligați să constate că războiul lui Putin a distrus deja nenumărate vieți și destine. Cei care iubesc familia descoperă acum câte familii a dezintegrat agresiunea împotriva ucrainenilor.
Cei care consideră că UE amenință suveranitatea statelor membre văd cum statele din UE acționează suveran (Ungaria nu ia aceleași măsuri ca Polonia sau România), în timp ce Putin trece cu tancurile peste suveranitatea Ucrainei.
Cei care consideră că SUA, Occidentul, NATO sunt imperialiste observă cum Rusia invadează un stat european suveran care nu a agresat-o, în încercarea de a reconstrui imperiul sovietic.
Cei care sunt îngrijorați de soarta minorităților din Ucraina au remarcat probabil că Putin a trimis în prima linie minoritari ruși din Donbas, dacă nu își amintesc că Stalin a dat Ucrainei bucăți din Moldova. Pentru ruși, minoritățile sunt masă de manevră manipulată cinic. Nimic nu l-ar opri pe Putin, dacă ar cuceri Ucraina și ar avea nebunia să atace un stat NATO, să trimită recruți românofoni din Cernăuți să atace Botoșaniul.
Cei care se plâng de slăbiciunea liderilor europeni nu realizează că aceasta se datorează măcar în parte și limitărilor democratice, obligației de-a naviga printre o puzderie de interese, de a crea majorități, de-a respecta proceduri legale, de-a îndeplini formalități, de-a-și menține popularitatea pentru a recâștiga alegeri etc. Chiar și când e însoțită de prostie sau corupție, slăbiciunea aceasta democratică e preferabilă “puterii” totalitare și ucigașe proiectate de Putin.