ACTUALITATE

Cel mai cunoscut monarh al lumii, Regina Elisabeta a II-a, împlinește astăzi 92 de ani

Suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regina Elisabeta a II-a, s-a născut în Londra, la 21 aprilie 1926, fiind botezată cu numele de Elisabetth Alexandra Mary. A fost primul copil al Prințului Albert, Duce de York, încoronat mai târziu sub numele  de George al VI-lea.

În anul 1936, când pe tron ajunge tatăl său, Elisabeta devine moștenitoarea tronului britanic și  primește titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Elisabeta.  La 20 noiembrie 1947, viitoarea regină s-a căsătorit cu Filip, fost print al Greciei și Danemarcei, naturalizat britanic și numit, înainte de nuntă, Duce de Edinburgh.

La 6 februarie 1952, când  regele George al VI-lea se stinge din viață, Elisabeta devine regină și este încoronată în catedrala Westminster din Londra la 2 iunie 1953.

Deși 21 aprilie 1926 este data de naştere a reginei, Elisabeta a II-a este sărbătorită oficial în luna iunie, începând din anul 1748, printr-o ceremonie denumită ,,Trooping the Colour” (Salutul Culorilor). Această ceremonie îşi are originea în pregătirile pentru război care se făceau în trecut, când toate steagurile erau strânse şi arătate soldaţilor britanici înainte de luptă, pentru ca aceştia să le recunoască în timpul bătăliilor.

Regina este șeful statului, în fiecare an deschizând sesiunea Parlamentului britanic. Este, de asemenea, șeful Bisericii Anglicane, sponsorizează peste 600 de organizații caritabile și este pasionată de echitație. Regina va fi urmată la tron de Charles, prințul moștenitor, primul fiu născut al acesteia.

Regina Elisabeta a II-a a sărbătorit în 2017, jubileul de safir marcând 65 de ani care au trecut de la urcarea  sa pe tron (la 6 februarie 1952), fiind astfel, cel mai longeviv monarh în viață și monarhul britanic cu cea mai lungă domnie.

Foto: The Telegraph

Cristina Rusu