DIN TRANSILVANIA

Cel mai mare dovleac din România se află în județul Mureş

Cel mai mare dovleac din România se află în localitatea Murgești, din județul Mureș. Cântărește 265 kg și are circumferința de 337 cm. Dovleacul uriaș se află chiar pe stradă, în fața porții gospodarului Kilyen Karoly, iar trecătorii se opresc și-și fac fotografii cu el

Proprietarul dovleacului: “100 de poze s-au făcut. Am plecat la biserică şi când m-am întors erau patru maşini oprite în poartă şi făceau poze, mângăiau, au zis că nu e adevărat, că e din gips.” Un record pentru proprietari şi un loc de pelerinaj pentru trecători. Însă, în spatele succesului se află şi câteva secrete. Atenţie, multă dragoste şi apă din belşug. “Dimineaţa două găleţi de 15 l şi seara iar două găleţi de 15 l. Fără îngrăşământ, numai apă.”, a mai spus proprietarul dovleacului. 

În urmă cu doi ani a fost prima recoltă – un bostan de 198 de kilograme, expus apoi la Sovata. “Iar anul acesta am doborât recodul cu 265 de kilograme. Sămânţa o avem din Kasterlee, din Belgia. Se taie foarte uşor cu cuţitul de bucătărie se poate felia ca şi castraveţii. Miezul are cam 20-25 de centimetri. Iar sămânţa o să fie peste 400 de seminţe.”, a declarat proprietarul dovleacului. Cu toate acestea, proprietarii au avut şi o frică. Soţia proprietarului: “Mi-a fost frică să nu se spargă, să nu fie ceva de boală, să nu crească aşa de mare, dar a reuşit.” 

Anul acesta, în grădina lor au crescut trei dovleci. Cel mai mic cântăreşte 50 de kilograme. Seminţele lor au început să ajungă şi în localităţi precum Brăila sau Bucureşti.