DIN TRANSILVANIA

Centenar. Casa omului politic Ştefan Cicio Pop din Arad va fi pusă „într-o altă lumină”

Casa omului politic Ştefan Cicio Pop din Arad, în care a funcţionat Consiliul Naţional Român Central, construită în stil eclectic, este inclusă în proiectul intitulat ‘Mă vezi? 1918 într-o altă lumină’, derulat de Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă, în parteneriat cu Apart Production şi Five’s Internaţional.

Zece clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri şi de ultimii o sută de ani sunt iluminate arhitectural în cadrul acestui proiect. Printre acestea se numără şi casa lui Ștefan Cicio Pop, situată în Arad, pe strada Ştefan Cicio Pop, la numărul 3.

„Știai că în acest edificiu, ridicat în stil eclectic, au avut loc în noiembrie 1918 consfătuirile Consiliului Național Central Român, fapt ce a convocat Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918? Luni, 12 noiembrie 2018, de la ora 19.30, atragem atenția asupra acestei clădiri și o iluminăm. Vino și tu! Accesul publicului este gratuit!” – arată organizatorii evenimentului. Spectacolul de lumini cuprinde câte cinci sesiuni a câte 15 minute, timp în care vor fi relatate „povești mai puțin știute” despre clădire.

În urmă cu 100 ani, la 2 noiembrie 1918, Consiliul Naţional Român Central a început să activeze în casa avocatului şi omului politic român Cicio Pop, situată pe strada care astăzi îi poartă numele, la numărul 3.

În cadrul acestui proiect, zece clădiri din municipiul Arad a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri de la 1918 şi de ultimii o sută de ani, între care şi locuinţa lui Ştefan Cicio Pop, vor fi iluminate arhitectural.

Consiliul Naţional Român Central s-a constituit la Budapesta în noaptea de 30 spre 31 octombrie 1918. Din el făceau parte şase membri ai Partidului Naţional Român şi şase reprezentanţi ai Partidului Social Democrat din Ungaria, secţia română. Trei dintre ei, respectiv Ştefan Cicio Pop, Vasile Goldiş şi Ion Flueraş erau arădeni.

Conform surselor istorice, pe 15 noiembrie, Consiliul decide să declare “unirea românilor transilvăneni, crişeni, bănăţeni şi maramureşeni cu Regatul României într-o Mare Adunare Naţională”. Această hotărâre va fi cuprinsă în Regulamentul pentru alegerea deputaţilor care urmau să voteze Marea Unire la Alba Iulia – într-o zi de duminică, la 1 decembrie 1918.

Consiliul Naţional Român Central a mai funcţionat până la începutul anului următor.

Vremea in lume

Berlin Berlin Germany
Noros
Noros
2°C
Vânt: 11 km/h VNV
 
Newsletter