Centenarul și Catedrala Opinia unui prof de Istorie (4)

Autor: Adrian Cioroianu

La drept vorbind, cred că toți oamenii de bun simț își dau seama ca nu din cauza Catedralei sau a Bisericii/bisericilor ne lipsesc nouă infrastructura rutieră, facilitățile medicale sau sălile de spectacole. E drept că biserica ortodoxă (de la noi și din alte părți) are unele restanțe în misiunea ei teoretic civilizatoare, e drept că unii preoți de-ai noștri mai emit idei bizare și dovedesc partizanate mai curând euroasiatice decât euroatlantice, dar, una peste alta, cred că ortodoxia românească merita o catedrală la București.

Așadar, dilema „spitale sau catedrale” mi se pare falsă. România este o țară suficient de bogată pentru a avea și spitale, și catedrale. E clar că în catedrală s-au băgat bani, dar măcar acolo se vede un rezultat. Mai grav e cu proiectele, centrale sau locale, în care s-au sifonat bani, nu s-a văzut nici un rezultat, iar banii au dispărut.

Într-un an în care Centenarul a fost celebrat mai puțin prin monumente și mai des prin fumul grătarelor sau prin gargara limbii de lemn pe la tot felul de petreceri dubioase sau „evenimente” organizate de primării în pană de idei, măcar BOR chiar și-a legat numele de o realizare.

Indiferent de cum am comenta, principala ctitorie din anul Centenarului va rămâne, foarte probabil, această Catedrală.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.