LIFESTYLE

Cetatea Prejmer – Cetatea Albă din inima Transilvaniei

Satul Prejmer se află în Țara Bârsei, la doar 12 km de Brașov și adăpostește unele dintre cele mai vechi vestigii din Transilvania.

Biserica fortificată sau Cetatea Prejmer este cea mai mare fortificație de acest tip din sud-estul Europei, fiind construită de sașii care trăiau în aceste locuri și folosită ca refugiu în calea năvălirilor străine. Construcția bisericii a început în anul 1241.
Este cea mai mare construcție de acest fel din țară și aparține UNESCO.

În jurul bisericii a fost construită o cetate țărănească pentru apărarea comunității săsești. În afara cetății erau șanțuri adânci, umplute cu apă. În interiorul cetății se puteau adăposti mulți oameni, cămăruțele sunt așezate în jurul zidurilor una lângă alta, ca niște faguri.

Fiind situată în estul Transilvaniei, cetatea care trebuia să apere pasul Buzăului, a fost atacată de 50 de ori nefiind cucerită niciodată de turci.
Zidurile cetății datează din perioada primei invazii turcești, 1425-1505. Zidurile au 12 m înălțime. În totalitate sunt 272 camere care sunt aranjate asimetric pe 4 nivele.
Cetatea din Prejmer are zidurile cele mai puternic fortificate în ansamblul cetăților bisericești din Transilvania.

Construcția cetății a început înaintea anului 1300. O a doua etapă de construcție poate fi datată la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea. În forma lor actuală zidurile de centură au o înălțime cuprinsă între 12 și 14 metri, la bază având o grosime de până la 5 metri.

Pe crenelurile zidurilor, luptătorii erau organizați într-o formație de luptă eficientă și ucigătoare. Tot pe ziduri se aflau fixate și vestitele guri de foc pe care se turnau smoală, ulei încins, apă clocotită.
În interiorul cetății se află peste 270 de cămări de refugiu și provizii, așezate pe două până la patru nivele. Aceste încăperi purtau numărul casei celor care se adăposteau și păstrau proviziile de peste an.
Începând cu anul 1993 acoperișurile deteriorate au fost înnoite și cămările asanate. De asemenea au fost amenajate expoziții muzeale permanente.
Două încăperi din partea sudică a cetății poartă numele de “Școala Veche”, una dintre ele păstrând resturile unor picturi murale vechi. La inițiativa Fundației Sașilor Transilvănieni această cameră a fost rearanjată ca școală, lucrările fiind executate sub îngrijirea muzeografului Dr. Volker Wollmann, care a conceput și celelalte compartimente muzeale din cetate.

Cetatea Medievala Prejmer face parte din lista cetăților medievale UNESCO, unicat în Europa.


Cetatea se poate vizita:
Vara (1 mai – 31 octombrie):
Marți – Vineri: 9-17, Sâmbăta 9-15, Duminica și Luni: închis
Iarna (1 noiembrie – 30 aprilie):
Marți – Sâmbăta 9-15, Duminica și Luni: închis

sursa: turistinfo.ro, descoperalocuri.ro