OPINII

Chipul luminos al României

Teodor Baconschi

În trei decenii postcomuniste, România a evoluat economic, a copiat formele instituționale europene (acquis comunitar), a exportat patru milioane de oameni și a produs o societate a neîncrederii, diviziunii și imposturii bine remunerate.

Partidele – vechii comuniști plus vechii deținuți politici care au reînființat pe genunchi ”partidele istorice” – au fost năpădite de infiltrați, ariviști, guralivi rupți din Caragiale și chiar de câteva lichele de mare toxicitate. S-au combinat între ele sub toate formele, pe bază de traseism, demagogie, trădare și camuflarea sub noi denumiri.

Cele vechi, apărute între 1990-2000, sunt clar epuizate, nereformate, fără idei și lideri solizi. Societatea e în criză morală și de valori, psihoza plecărilor s-a extins patologic, auto-stima a scăzut dramatic, modelele au fost demonizate, iar contra-modelele, ridicate pe socluri de mucava mediatică. Bref, nu prea stăm deloc grozav.

Personal, nu mai cred decât în evoluția prin educație serioasă, adică în soluțiile pe care le-am putea construi în societatea civilă, cu suportul lucid și responsabil al mediului privat.

Cred că elita intelectuală – eliminată de sistem din circuitul decizional – mai poate face doar asta pentru ca țara să nu intre într-o spirală descendentă: să-și asume la toate nivelurile și în toate locurile posibile un magisteriu pedagogic. Cine altcineva îi va putea învăța pe copiii noștri să ridice din marasm și să profileze luminos un alt chip al României?