DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Cimitirul din Valea Uzului aparține de comuna Sânmărtin, județul Harghita – decizie definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Mureș

Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins marţi prin sentinţă definitivă acţiunea oraşului Dărmăneşti în vederea anulării hotărârii Consiliului Local Sânmartin prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în proprietatea publică a comunei, transmite agenția maghiară de presă MTI.

Hotărârea de Consiliu Local emisă în 29 martie 2019 de Consiliul Local Dărmanești a provocat mai multe tensiuni între maghiari și români după ce Cimitirul din Valea Uzului, devenit cunoscut drept ”cimitirul maghiar”, a ajuns în domeniul public al localității și, astfel, a fost delimitată o ”parcelă românească”.

Apartenenţa localităţii Valea Uzului, astăzi nelocuită, şi a cimitirului militar şi a clădirilor de cazarmă aflate pe teritoriul aşezării, precum şi parcela românească înfiinţată anul trecut în acest cimitir, fac obiectul nenumăratelor procese la tribunalele româneşti. O parte din aceste procese au fost iniţiate de Sânmartin, o alta de Dărmăneşti, iar un al treilea grup de procese a fost intentat de prefectul judeţului Bacău.

În Cimitirul din Valea Uzului sunt înhumați peste 1143 de soldați de mai multe naționalități, eroi ai Primului și celui De-al Doilea Război Mondial. Majoritatea soldaților înhumați erau de naționalitate maghiară însă, pe lângă aceștia, s-au numărat și soldați germani, români, ruși sau austrieci.

Inițial a reprezentat cimitirul civil al localității, profilul său schimbându-se în timpul Primului Război Mondial în anul 1917, când Armata Ungară a îngropat aici 350 de soldați din Regimentul 10 Infanterie Honvezi din Miskolc și Divizia 39 Infanterie din Kassa. De-a lungul luptelor, satul Valea Uzului s-a aflat pe teritoriul controlat de maghiari, astfel că în cimitirul militar din localitate Armata Ungară și-a îngropat militarii morți. Armatele română și rusă și-au înființat cimitire militare pentru soldații căzuți la est de linia frontului, în zona localității Dărmănești. Au mai fost îngropați la Valea Uzului de Armata Ungară și câțiva soldați aparținând armatelor română și rusă. În Al Doilea Război Mondial au fost îngropați și soldați din Divizia 225 Germană.

Tensiunile au mai avut loc în anul 1994, când extremiști maghiari au smuls crucile unor ostași români, iar apoi au escaladat în luna aprilie 2019, după ce Primăria Dărmănești a amenajat în ”cimitirul maghiar” o ”parcelă românească” unde a amplasat 52 de cruci de beton și un monument în memoria eroilor români. La scurt timp, toate crucile au fost ”îmbrăcate” în saci negri de gunoi.