EDUCAŢIE/CULTURĂ

Cine a fost Alexandru Borza întemeietorul Grǎdinii Botanice din Cluj?

La 21 mai 1887 se năștea la Alba Iulia, Alexandru Borza întemeietorul Grǎdinii Botanice din Cluj si al geobotanicii din România.

Alexandru Borza a fost preot român unit (greco-catolic) și protopop onorar al Clujului.

S-a născut la Alba Iulia părinți fiind Ignat Borza, a fost subofițer în armata austro-ungară și mama Valeria Borza (născută Rațiu).

Și-a făcut studiile la Seminarul Central Catolic din Budapesta și apoi Facultatea de Științe din Budapesta, obținând licența și doctoratul în științe naturale (“summa cum laude”) în 1913.

A fost pînă în 1919 profesor de științe naturale la Liceul de Băieți din Blaj, iar după aceea profesor de botanică la Universitatea din Cluj (1919-1947).

La Cluj a desfășurat, timp de aproape trei decenii, o activitate prodigioasă, întemeind publicații științifice, ctitorind și conducând Institutul Botanic, a fondat în anul 1920 Grădina Botanică din Cluj și Muzeul Botanic. La inițiativa sa a fost înființat Parcul Național Retezat, primul parc național românesc, avându-l alături pe Emil Racoviță.

Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României.

A fost membru al unui mare număr de societăți științifice române și străine.
A fost membru fondator al Academiei de Științe din România și membru (post-mortem) al Academiei Române. Patrimoniul cultural românesc îi datorează, între altele, identificarea unor manuscrise de mare importanță ale lui Gheorghe Șincai.

Alexandru Borza s-a aflat în rândul cărturarilor ardeleni care la 1 decembrie 1918 au participat la Alba Iulia la votarea unirii Transilvaniei cu România.
A fost în perioada interbelică președintele Asociației Generale a Românilor Uniți (AGRU) din Eparhia de Cluj-Gherla. Episcopul Iuliu Hossu a reușit să-i încredințeze spre păstrare singurul album cu fotografiile realizate de Samoilă Mârza la Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Acest album a fost redat Episcopiei de Cluj-Gherla în anul 1990, de către Viorica Lascu, fiica profesorului Borza.

Se stinge din viața la Cluj în anul 1971 în data de 3 septembre.