DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Cine a fost Alexandru Vaida-Voevod?

La 27 februarie 1872 s-a născut în satul Olpret (Bobâlna) jud. Cluj, Alexandru Vaida-Voevod, om politic, medic și publicist greco-catolic, unul dintre personalitățile Unirii de la 1918.
Alexandru Vaida-Voevod s-a născut într-o familie veche și bogată, care se înrudea cu episcopii greco-catolici Ioan Bob și Ioan Lemeni. Bunicul lui Alexandru Vaida a fost Alexandru Bohățel, participant la revoluția de la 1848. Strămoșii săi erau din Gârbou și fuseseră înnobilați la 15 noiembrie 1627 de către Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei. A fost fiul lui Dionisie Vaida, participant la mișcarea națională a românilor transilvăneni, pe care a sprijinit-o material și moral, iar vărul său primar, preotul Gavril Vaida, a fost bunicul mamei lui Corneliu Coposu.
Școala primară a urmat-o la Cluj, iar liceul la Liceul Evanghelic din Bistrița și la Brașov, unde s-a format intelectual într-un mediu german, fapt care i-a permis înscrierea la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Viena.
A fost ales deputat în 1905. Incomod la Budapesta, dar influent la Viena unde câștigase prietenia prințului moştenitor, Franz Ferdinand. Alexandru Vaida-Voevod a finanţat, a condus împreună cu Iuliu Maniu şi a perfectat Unirea Transilvaniei cu România. Când în 1919, recunoaşterea Unirii a intrat în impas la Paris, regele Ferdinand a apelat la Alexandru Vaida Voevod.
În România interbelică Alexandru Vaida-Voevod a ocupat de trei ori funcția de premier al României, remarcându-se de asemenea la conducerea Ministerului de Interne și a Ministerului de Externe
A fost arestat de comunişti şi a murit în domiciliu forţat, în 1950.
Mormântul lui Alexandru Vaida-Voevod se află în cimitirul Bisericii dintre Brazi din Sibiu, unde a fost reînhumat abia în 1990. Până atunci rămășițele sale trupești fuseseră ascunse, în secret, într-o criptă din subsolul unei capele romano-catolice din Cimitirul Municipal Sibiu, unde au fost descoperite, la dorința urmașilor săi.
Lăcașul de cult și a cimitirului aferent, nu au fost retrocedate proprietarului de drept, Biserica Română Unită, Greco-Catolică. Împotriva deciziei definitive și irevocabile de restituire a bisericii și imobilelor aferente obținute în 1996, a exercitat recurs în anulare, procurorul general al României. În motivarea recursului în anulare Vasile Manea Drăgulin a arătat că situația juridică a lăcașurilor de cult și a caselor parohiale care au aparținut Bisericii Române Unite cu Roma nu se va stabili de instanțele judecătorești, ci ținând seama de dorința credincioșilor.
Pe terenul de lângă Biserica dintre Brazi din Sibiu, Mitropolia Română Unită cu Roma (greco-catolică) a ridicat un monument în cinstea lui Alexandru Vaida-Voevod, care a fost dezvelit în data de 28 noiembrie 2018.