LIFESTYLE

Cine a fost Sir Sean Connery?

A murit actorul Sir Sean Connery, cunoscut pentru portretizarea lui James Bond dar și pentru rolul din First Knight și alte zeci de filme. Actorul împlinise în august 90 de ani.

Actorul a murit în somn, în Bahamas. În ultima perioadă, starea lui de sănătate se degradase.

Cariera sa de actorie a durat zeci de ani, iar numeroasele sale premii au inclus un Oscar, două premii Bafta şi trei Globuri de Aur.

Actorul scoţian a fost cunoscut mai ales pentru portretizarea lui James Bond, fiind primul care a adus rolul pe marele ecran. A fost considerat cel mai bun actor care a jucat rolul agentului 007 în franciza de lungă durată. A apărut în şapte dintre thriller-urile de spionaj.

Connery îl mai ţinem minte şi pentru rolul căpitanului sovietic de submarin Aleksandr Ramius, din „Vânătoarea lui Octombrie Roşu” (1980), „tatăl” lui Indiana Jones din „Ultima Cruciadă” (1989), „Nemuritorul” Ramirez din filmul cu acelaşi nume („Highlander”, 1986) , călugărul William de Baskerville din „Numele Trandafirului” (1986), sau enigmaticul prizonier al Majestăţii Sale din „Fortăreaţa” („The Rock”, 1996). Ca să enumerăm doar câteva.

Premiul Oscar a venit în 1988, când a fost numit cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din „Incoruptibilii („The Untouchables”, 1987). Sean Connery a mai câştigat, în plus, două premii Bafta şi trei Globuri de Aur.

Thomas Sean Connery s-a născut în zona Fountainbridge din Edinburgh pe data de 25 august 1930, fiu al unui muncitor catolic şi al unei femei de serviciu protestante.

A copilărit într-o sărăcie lucie. A părăsit şcoala la vârsta de 13 ani şi a început să câştige bani ca vânzător de lapte, vopsitor/lăcuitor de sicrie ori zidar.

La vârsta de 16 ani a încercat să se înroleze în Marină, dar a fost respins din cauza unui ulcer.

La această vârstă se mândrea deja cu două tatuaje care trădau marile sale iubiri: „Scotland forever” şi „Mom & Dad”.

În anii tinereţii şi-a câştigat reputaţia de tip dur pe străzile din Edinburgh, după ce şase golani au încercat, la un moment dat, să-i fure banii din haină. Tânărul Sean nu s-a lăsat deloc impresionat de faptul că era complet depăşit numeric şi a sărit la bătaie cu pumnii. A ieşit învingător.

În anul 2000, a fost făcut cavaler al Ordinului Britanic de către regina Elisabeta.

Cu toate acestea, Sean Connery a fost, de-a lungul vieţii, un mare adept şi susţinător al independenţei Scoţiei faţă de Marea Britanie.

Sean Connery în costum scoţian

În anii care au urmat şi-a câştigat existenţa cum a putut: a condus camioane, a lucrat ca salvamar, a pozat ca model la Edinburgh College of Art. În timpul liber, făcea culturism.

Bun jucător de fotbal, Connery a fost la un pas să semneze un contract cu Manchester United: urma să aibă un salariu de 25 de lire sterline pe săptămână.

A prins însă microbul teatrului şi a renunţat la fotbal, pe motiv că viaţa de sportiv nu e una de durată. A fost, după cum avea să declare mai târziu „una din cele mai inteligente decizii luate în viaţa mea”.

A concurat pentru titlul de Mr. Univers, a jucat în piese de teatru, în diverse filme şi producţii mici de televiziune.

Oscarul său a venit în 1988, când a fost numit cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din The Untouchables.

În august, a sărbătorit 90 de ani.