OPINII

Cine are nevoie de PNRR?

Programul de Redresare și Reziliență-PNRR trebuie să fie destinat în primul rând IMM-urilor. Nu suntem în situația anilor 50, când au fost reconstruite statele după război. Acel Plan Marshall a ajutat țările să-și reconstruiască șoselele, clădirile, au fost construite poduri etc însă pandemia n-a distrus autostrăzile și clădirile orașelor, ci economia privată. Noi avem afectat mediul privat, iar la guvernare sunt două partide liberale și aici avem așteptări, adică o reconstrucție a economiei care e susținută de IMM-uri.
De la debutul pandemiei, guvernele nu s-au confruntat cu o mare problemă pentru că s-au împrumutat și au susținut cheltuielile din sistemul public. Unii chiar au aruncat serios cu miliarde de euro în izolete și combinezoane, care au ieșit din perioada de garanție și care nu se mai pot folosi.
E de remarcat apetitul politicienilor pentru ridicol, pentru a se face de râs. Toți vorbesc de 80 de miliarde de euro de parcă îi avem în conturi, toți vor să-și treacă numele pe nu știu ce mare investiție de drum expres sau de altele de acest gen care dau bine pe Facebook. Realitatea e cu totul alta. România are de făcut niște teme de casă pentru a obține cei 14,2 miliarde de euro prin PNRR, la care se adaugă posibilitatea de a lua credite de 15 miliarde și cam asta e. Nu sunt 80, nici 40, ci 29,2 din care 15 sunt bani pe care îi putem obține ca împrumut.
Pentru autostrăzi și drumuri rapide avem programele operaționale și stau banii acolo din 2014.
Nu pandemia trebuie să stimuleze autoritățile să facă podețe și drumuri de câmp în localități.
Avem exercițiul financiar european 2021-2028 care acoperă toate domeniile, de la autostrăzi până la cele mai mici proiecte publice. Sigur că prin acest PNRR putem realiza niște clinici medicale, creșe, private și publice, cămine de bătrâni, private și publice, dar și investiții mai mari, dar când îi auzi pe tinerii noștri politruci că vin ei cu gazele lor, cu miliardele ce vin pe acele țevi de gaz și canalizare, rămâi fără replică.
În acest moment afacerile și economiile locale sunt cele mai afectate. Marile firme și-au mărit cifra de afaceri prin vânzările online, marile magazine vând mai mult decât înainte, iar importurile cresc zilnic. Totul e în defavoarea micilor antreprenori și asta e cel mai trist. România are nevoie de un plan Marshall pentru aceste IMM-uri și asta ar trebui să fie acest PNRR care e în chinurile facerii.
Alin Seserman