OPINII

Cine este aproapele meu?

Un naționalist suveranist antiglobalist, care-l suspecta de mult pe Iisus că nu e bun român, ci iubea străinii, s-a ridicat, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?
Iar Iisus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citeşti? Iar el, răspunzând, a zis: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
Iar El i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta şi vei trăi. Dar el a zis către Iisus: Şi cine este aproapele meu?
Iar Iisus, răspunzând, a zis:
Un om stătea la el acasă, dar au năvălit bandiții peste el, s-au instalat în casa lui, l-au bătut crunt și l-au aruncat între viață și moarte în marginea drumului.
A trecut un vecin pe lângă el, dar nu s-a oprit. “De ce mi-ar păsa mie de acesta, care nu o dată s-a purtat urât cu taică-meu, și mi-a luat și un pogon de pământ? Eu sunt familist, nu-i ajut decât pe cei din familia mea.”
A trecut și-un bisericos, dar a spus: “De ce să-i întind eu mâna, cine l-a pus să se bată, nu putea să cedeze, să fugă, să nu se bage, să se roage pentru pace, să nu ispitească hoții? Unde pui că nu-i din biserica mea? Eu sunt bisericos, nu-i ajut decât pe cei din biserica mea.”
Trecea pe-acolo și un străin, care l-a ridicat pe cel căzut în balta de sânge și l-a luat acasă, și l-a întremat, ba chiar a strâns o ceată și s-au bătut o zi și-o noapte în curte și în stradă cu bandiții, până i-au gonit și i-au redat omului casa.
Care din aceştia trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?
Iar naționalistul suveranist și antiglobalist a zis: poate aveau și bandiții dreptatea lor, noi trebuie să fim echidistanți, să ne rugăm. A greșit cel care a provocat bandiții și a iscat zarvă în tot satul. În plus, nu știm dacă “victima” nu era de fapt la rândul ei un hoțoman și-un stricat. Așa că vecinul și bisericosul au avut dreptate.
Fără să-i spună nimic, Iisus s-a ridicat și s-a îndepărtat de acela.