POLITICĂ

Cine este Natalia Gavriliţă, propunerea Maiei Sandu la funcţia de premier al Republicii Moldova?

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunțat că propunerea de premier este Natalia Gavriliţa, care a fost ministru al Finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu, anunță TVR Moldova.

„I-am dat Nataliei Gavriliţa sarcina să creeze echipa guvernamentală şi să pregătească un program de guvernare bazat pe relansarea economică şi curăţarea instituţiilor de corupţie”, a spus Maia Sandu.

„Alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale de a ieşi din impasul politic actual.. Cetăţenii au dreptul să îşi aleagă deputaţii şi să se facă o majoritate responsabilă. Acum rămâne de văzut dacă şi fracţiunile din Parlament şi le doresc sau umblă cu minciuni şi capcane”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a precizat că nu renunță la ideea organizării alegerilor parlamentare anticipate, ca unică soluție pentru iesirea din impasul politic. Natalia Gavrilița are 15 zile la dispoziție pentru a forma cabinetul. Pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, e nevoie de două tentative eșuate de votare a unui Guvern sau ca Parlamentul să fie în incapacitate de a adopta legi pentru o perioadă de trei luni.

Moldova a rămas fără premier după demisia lui Ion Chicu de la finalul anului trecut.

De la 1 ianuarie, funcția de premier interimar îl ocupă fostul jurnalist și diplomat, Aureliu Ciocoi.

Aureliu Ciocoi a devenit premier interimar după ce Ion Chicu a refuzat să exercite interimatul acestei funcții, după demisia Guvernului pe care l-a condus, iar legea obligă președintele țării să numească un premier interimar din rândul miniștrilor rămași în funcții.

Economistă de profesie, Natalia Gavrilița a fost ministru al Finanţelor în Guvernul condus de Maia Sandu între 8 iunie-14 noiembrie 2019.

A studiat la Universitatea Harvard şi este director general la Fondul Global pentru Inovare din Londra, a ocupat poziţia de consultant la Banca Mondială din Washington

Anterior a fost secretară de stat la Ministerul Educaţiei. A petrecut câţiva ani în domeniul consultanţei îndezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde a lucrat la proiecte de guvernare şi evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria şi Teritoriile Palestiniene Ocupate. Înainte de aceasta, a deţinut funcţii de conducere în cadrul oficiului Guvernului Republicii Moldova şi al Ministerului Economiei, lucrând în domeniul reformei administraţiei publice, al planificării strategice şi al coordonării donatorilor. Natalia Gavriliţă a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”.