POLITICĂ, ECONOMIC

Cine sunt cei care vor ocupa posturile remunerate cu mii de euro la ASF, ANRE și Consiliul Legislativ?

Parlamentul a votat mai multe numiri în funcții de conducere, la vârful unor instituții controlate de forul legislativ. Este vorba despre șefia ASF, un post de vicepreședinte și doi membri în Consiliul de Regelementare al ANRE, dar și de doi președinți de secție la Consiliul Legislativ.

Președinte al ASF va fi Nicu Marcu, fost parlamentar USL, propus de PNL, dar considerat un apropiat al președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Marcu este susținut și de PSD, dar și de Pro România. Nicu Marcu este actualul vicepreședinte al Curții de Conturi, iar plecarea sa la ASF lasă un loc liber pe care va fi mutat socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu.

Marcu este unul dintre deputaţii care a votat pentru superimuntatea parlamentarilor.

Mai exact, deputații au fost de acord cu o modificare a Codului penal, în sensul scoaterii din categoria funcționarilor publici a președintelui și parlamentarilor, fapt care face ca aceștia să nu mai poată fi anchetați de DNA pentru infracțiuni de serviciu, precum abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită, traficul de influență.

PNL a o funcția de vicepreședinte al ANRE. Funcţia va fi ocupată Mircea Man, fost preşedinte al CJ Maramure. La ANRE, PSD-ului i-au revenit două numiri, ambele în Comitetul de Reglementare, unde merg Marian Neacșu și Valeriu Steriu.

De asemenea, tot miercuri, Parlamentul a aprobat și propunerile pentru Consiliul Legislativ. Ambele numiri au fost făcute de PSD, urmând să fie trimiși în Consiliul Legislativ fostul judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă și Mariana Moț, fost secretar de stat în Ministerul Justiției.