POLITICĂ

Cine sunt cele cinci judecătoare de la ÎCCJ care vor intra în istorie

Completul de 5 judecători (C5) al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a pronunțat verdictul definitiv în procesul liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost format din judecătoarele Luciana Mera, Tatiana Lucia Rog, Simona Daniela Encean, Alexandra Iuliana Rus şi Rodica Aida Popa.

Completul a fost tras la sorți pe 13 decembrie anul trecut și, imediat, Secția pentru judecători a CSM, condusă de șefa Consiliului, Lia Savonea, a decis că acest complet trebuie să îl judece pe Dragnea și în 2019, contrar practicii Înaltei Curți care schimba completurile în fiecare an (dacă nu au apucat să administreze probe, să audieze martori, ceea ce nu se întâmplase în cazul completului lui Dragnea). Potrivit unor surse de la ICCJ, citate de G4media.ro, judecătoarele s-au grăbit să dea verdictul pentru că Luciana Mera se pensionează la 1 iunie și, dacă procesul s-ar fi prelungit peste această dată, s-ar fi reluat judecata.

Potrivit aceleiași surse, judecătoarea Alexandra Rus, apropiată a Liei Savonea, este cea care a făcut opinie separată. Liviu Dragnea a rămas cu pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare cu executare de la fond.