OPINII

Cine sunt gărzile pretoriene ale marilor politicieni prinși cu ocaua mică?

Autor: Sebastian Lăzăroiu

A apărut o categorie originală de întreprinzători, cred că am mai vorbit despre ea. De când s-a intensificat lupta impotriva corupției politicienilor, în presă, dar nu numai, avem o adevărată gardă pretoriană, un detașament de mercenari, specializați în apărarea și victimizarea numelor mari prinse cu ocaua mică.

Nu e nimic politic, nu vă lăsați păcăliți. Sunt niște negustori buni care au înțeles repede că aceia care fură și-ajung pe mâna justiției au bani mulți și vor să-și scape pielea. Mai întâi sunt serviciile plătite pe perioada procesului, când fanfara se angajează să fac mult zgomot pentru intimidarea procurorilor și judecătorilor, dar și pentru sensibilizarea spectatorilor. Mai pe urmă, și dacă procesul se termină prost, fanfara continuă să cânte, nu gratis, pentru reabilitarea publică a condamnatului (inocent, victimă politică).

Categoria asta nouă de întreprinzători a prosperat pe vremea marii ofensive împotriva justiției, când făgăduita grațiere/amnistie era pe buzele tuturor. Atunci a fost un lobby fantastic care țintea toate grupurile semnificative: magistrați, politicieni, decidenți etc. Drepturile omului, închisorile arhipline, telejustiția, you name it…N-a rămas nicio temă a binelui general neatinsă și, ca să fim cinstiți, un efect secundar pozitiv a fost conștientizarea publicului pe chestiuni procedurale și pe condițiile din inchisori. Dar, să nu ne amăgim, a fost un efect secundar. Acum, dacă confiscarea averilor ar fi cu adevărat efectivă, acest grup antreprenorial s-ar reorienta spre cu totul alte categorii și n-ar mai vicia arena justiției, însă, cum banii din corupție rămân în mare parte în conturi offshore sau sunt eliberați din greșeală de sub sechestru, fanfara continuă să o ducă bine. Comentariul meu nu e neapărat o judecată, e mai mult o analiză. Un doctorand ar putea să o folosească drept subiect pentru teza lui despre economia în tranziție și inovatorii ei.