ACTUALITATE, ECONOMIC

Cine sunt singurii romani care vor mai putea să cumuleze pensia cu venitul de la stat?

Asistenţii maternali, asistenţii persoanelor vârstnice şi îngrijitorii la domiciliu vor putea cumula pensia cu venitul de la stat, această categorie fiind introdusă, miercuri, în primă lectură, în proiectul de lege privind interzicerea cumulului dintre pensie şi salariu.

Întrebată, miercuri, în conferinţa de presă organizată după şedinţa de Guvern, despre excepţiile de la regula privind interzicerea cumulului dintre pensie şi salariul, Raluca Turcan, ministru al Muncii, a spus că e vorba mai degrabă de o formă de venit, nu de o categorie socio-profesională, cum sunt, de exemplu, dascălii, care pot fi plătiţi la oră.

„Nu e vorba de o categorie socio-profesională, ci de o formă de venit. Vorbim despre venituri din plata cu ora, aşa cum vorbim şi de venituri din drepturi de autor şi conexe, în baza legii 8/1996. De asemenea, vorbim de venituri pe care le încasează şi asistenţii maternali sau asistenţii persoanelor vârstnice sau îngrijitorii la domiciliu, o categorie pe care am introdus-o astăzi în primă lectură în acest proiect le lege”, a spus Raluca Turcan.

Întrebată, în continuare, câte persoane fac parte din această excepţie de la regulă, respectiv câte persoane pot cumula în continuare în continuare pensie şi un venit de la stat, ministrul Muncii a spus că, din categoria asistenţilor este vorba de circa 1.000 de persoane.

„Numărul este nesemnificativ şi vorbim, să spunem, de un număr mai mare pe partea de plată cu ora, sistem folosit în sistemul de educaţie şi de asemenea, pe partea de asistenţă maternală şi îngrijire la domiciliu, unde practic persoanele sunt alături de persoanele pe care le asistă şi cred că am avea, în total, aproximativ 1.000 de persoane”, a răspuns Turcan.

Proiectul de lege privind interzicerea cumulului dintre pensie şi salariu la stat a fost citit în primă lectură în şedinţa de Guvern de miercuri.