OPINII

Cine sunt sprijinitorii lui Putin în România?

Unii foști securiști cu afaceri mari și murdare, după 90, inclusiv de mână cu mafiile din spațiul fostei URSS.
Oameni ai sistemului comunist care au fost și au rămas anti-occidentali, chiar dacă și-au pus de nevoie o mască pro-NATO și UE, mai ales când au văzut că prosperitatea vine de acolo.
Cetățeni simpli, cu educație slabă, care sunt (știind sau nu) cutia de rezonanță a narativului eurasiatic promovat de Putin (”ați devenit colonia Vestului”) și care idealizează ”realizările” Epocii de Aur, denigrând evidentul salt economic și civilizațional făcut de națiunea noastră în ultimii 30 de ani.
Toți cei care, în politică sau parazitând BOR (și uneori grupări protestante neo-conservatoare), amestecă naționalismul ceaușist cu cel antonescian & legionar, pentru a demoniza modernitatea și democrația liberală.
În fine, o serie de analiști și agenți de influență care, ieri sau azi, au fost finanțați de entități apropiate Rusiei.
Avem de-a face fie cu victime ale propagandei, fie cu complici populiști, cu schelete în dulap și bani grei, făcuți în stil oligarhic, post-sovietic.
Războiul lui Putin împotriva Ucrainei va fi ocazia istorică de a-i vedea mai bine ca oricând pe acești inși: activi, dar disperați, căci fără prea mare viitor în România euro-atlantică.
Teodor Baconschi