Cât de mult contează bunele maniere?

Codul bunelor maniere are o istorie veche și s-a perfecționat de-a lungul secolelor. Toată lumea trebuie să știe regulile de bază. Cine le cunoaște arată în aceeași măsură respect față de sine și față de ceilalți.

Oriunde ne aflăm nu trebuie să fim gălăgioși, nepoliticoși sau neingrijiți. Bărbații au datoria să protejeze femeile oriunde sunt și să fie atenți cu ele.

Întotdeauna la salut se răspunde cu salut și chiar cu un zâmbet. Nu e permis să stăm cu mâinile în buzunare sau privind în altă parte. Este o gravă ofensă să nu răspunzi la salutul unei persoane care îți întinde mâna.

Băieții și bărbații trebuie să își scoată căciula când salută o femeie și tot ei trebuie să salute primii persoanele de gen opus.

În spațiu public, dar și acasă la cineva, se întreabă întotdeauna unde este ”toaleta”, nu unde este ”baia”. 

Atunci când călătorim cu autobuzul sau alt mijloc de transport în comun, călătorii care coboară din tren sau autobuze au prioritate. E și logic dealtfel.

La urcare, sunt lăsate înainte persoanele în vârstă, femeile și copiii. Locul de la geam trebuie oferit copiilor sau femeilor.

Bărbații și tinerii trebuie să ofere locul bătrânilor, invalizilor și femeilor, în mod deosebit femeilor însărcinate.

Bărbatul care însoțește o femeie în autobuz sau tren nu o va părăsi pentru a ocupa un loc liber. Va rămâne lângă ea, chiar dacă aceasta nu vrea să se așeze.

Atunci când suntem chemați într-o vizită e bine să nu întârziem, să avem o ținută care să arate respect de sine și respect față de gazde.

Aduceți gazdei un dar, cât de simplu, mai ales dacă mergeți prima dată în vizită la ea acasă. Un buchet de flori, o sticlă de vin sau dulciuri și fructe sunt printre darurile uzuale.

Bărbatul este prezentat femeii, iar cei mai tineri celor în vârstă, pentru a respecta codul bunelor maniere.

La masă e important să avem o poziție decentă.

Participați la discuție și nu lăsați conversația să se întrerupă. Tăcerea poate fi interpretată drept plictiseală sau ostilitate.

Femeile se așază primele la masă, apoi bărbații, iar când o femeie se ridică, bărbații prezenți trebuie să se ridice și ei în semn de respect.

Nu se vorbește și nu se mestecă mâncarea cu gura deschisă.

Cadourile se oferă într-un ambalaj curat și bine împăturit.

Prețurile de pe cadouri se șterge cu grijă sau se înlătură, fără a se rupe complet eticheta. Doar cărțile pot fi oferite cu prețul la vedere.

Florile nu se oferă în ambalajul de celofan în care le pune florăreasa. Este mult mai elegantă o simplă fundă care leagă codițele.

Femeia care primește flori trebuie să le pună imediat în vază ca semn de apreciere.

Cel care primește un cadou trebuie să îl desfacă în fața musafirilor și să își exprime încântarea și mulțumirea, chiar dacă nu este pe gustul lui.

E bine să le știm. Și nu sunt singurele reguli pe care trebuie să le urmăm. Să nu țipăm pe stradă, să ne îmbrăcăm decent în public, să nu vorbim tare la telefon în restaurant. Și multe altele.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin