OPINII

Cine trebuie să ne producă cele de trebuinţă?

Autor: Alin Seserman

E limpede că noi, UE trebuie să ne concentrăm pe producția proprie de bunuri, care să înlocuiască treptat achiziția de bunuri produse în China și în Asia în general.

De multe ori se înțelegea că prin susținerea propriei economii ești împotriva altora.

Nu e vorba de a îngrădi în vreun fel libertatea economică dar nu văd unde e logica și sensul în a transporta cu vaporul borcane de dulceață sau de a aduce roșiile din sudul Spaniei până în Constanța. Adică să treci totul prin 4-5 firme, să transporți bunuri perisabile mii de km când ai în vecini, fermieri, care, doar într-o comună (Matca jud. Galați), produc pentru peste 200 milioane de kg de legume. Ca o paranteză, e fabulos ce se petrece acolo.

E ușor de înțeles totul. Fiecare trebuie să-și producă cele necesare. Nu vorbim de avioane F16 sau nave sofistocate. Nu. Vorbim însă de cele peste 95% dintre produsele pe care le consumăm şi le utilizăm în viaţa de zi cu zi.

În timp se vede totul aşa cum astăzi se vede eşecul globalizării totale. Lumea n-are cum să meargă înainte dacă toate lucrurile se produc în China. N-are cum.

Relansarea economică a UE depinde de cum va reuși să impună un sistem de dezvoltare ca-n perioada de după anii ’50. O economie bazată pe producția internă de bunuri. De la mâncare până la mașini și echipamente de orice fel.