POLITICĂ

Cine va forma majoritatea la CJ Bistrița-Năsăud? Cheia e la PMP

Rezultatul alegerilor de duminică a schimbat puțin harta politicii locale în județul Bistrița-Năsăud și în scurt timp o să vedem dacă alianța anti PSD va reuși să realizeze majoritatea în Consiliul Județean. Teoretic toate partidele care au intrat în Consiliul Județean au câștigat. PSD are președinte și e la un vot de formarea unei noi majorități. PNL are 12 consilieri, cu 3 mai mult față de 2016  și cu pârghii bune de negociere, respectiv funcții la CJ dar și la municipiul Bistrița, iar PMP e câștigător net. De la zero a ajuns la 4 consilieri județeni și 3 municipali și par să facă jocurile din acest moment pe negocieri. Traian Băsescu a spus clar. Prima opțiune e PNL, dacă nu iese, PMP își va maximiza pozițiile formând majorități cu oricine. Destul de cinstită opțiunea. Dacă nu te vrea PNL-ul mergi la alții.

Două lucruri merită consemnate. Radu Moldovan e câștigătorul net al acestor alegeri, surclasându-l pe Stelian Dolha, candidatul PNL, care a avut o prestație lamentabilă în această campanie, invocând mașinăria PSD. Moldovan l-a bătut și pe municipiul Bistrița, unde lumea e liberă și unde PNL a beneficiat de un mare vânt al schimbării. Radu Moldovan rămâne cel mai votat politician chiar și în municipiul Bistrița. Al doilea aspect e legat de prestația USR PLUS. E cea mai joasă și cea mai slabă organizație din România. Niciunde USR nu s-a prezentat fără candidați la municipiu și județ. La Sălaj PNL a avut candidat la CJ, iar USR PLUS la Zalău. La Bacău USR PLUS a câștigat primăria, iar PNL a avut candidat la CJ. La fel s-a întâmplat și la Galați și în alte părți. La Bistrița USR PLUS s-a vândut pe nimic. N-au fost în stare nici măcar la Beclean și Năsăud să aibă candidați. Liderii lor, cei trei-patru, că atât e tot partidul după 4 ani, având și un parlamentar, se pare inutil, au vrut să-și ascundă de fapt neputința și au susținut PNL-ul peste tot. Rezultatul? ZERO CONSILIERI ÎN CONSILIUL JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD și doi-trei consilieri locali prin județ. O organizație pe care USR PLUS la nivel național ar trebui să o desființeze cu totul.

Ionuț Simionca probabil va fi vicepreședinte al CJ în urma negocierilor cu PNL sau PSD. El poate cere funcția de viceprimar și la municipiu și poate n-ar fi rău ca o doamnă să ocupe acel loc. Rămâne de văzut. De altfel el poate oricum candida și la Parlament și dacă îi iese va lăsa locul liber pentru alt lider local. Caius Cârcu e o opțiune serioasă pentru funcția de vicepreședinte al CJ. Rămâne de văzut zilele viitoare cum vor decurge negocierile și în celelalte comune, fiindcă PMP va încerca să aibă cât mai mulți viceprimari, iar PSD are de unde da.

PSD are 15 voturi, PNL 12, iar PMP are 4 aleși. Orice variantă e posibilă.