OPINII

Cioburi de statui (Gabriel Purcăruș)

Ce sfat vă dau acum, tututor prietenilor mei. Serios. Citiţi cărţi vechi, din acelea dinainte de Guttenberg sau de apariţia internetului. Salvaţi-le pe hard disk, nu în cloud, şi ascundeţi-le prin beciuri şi poduri.

Salvaţi filmele lui Disney, cele de dinainte de anul 2000. Mergeţi şi vizitaţi muzeele, cetăţile, bisericile, câtă vreme mai există. Faceţi poze cu ele. Păstraţi memoria publică, păstraţi istoria autentică, învăţaţi-i pe copiii voştri biologia adevărată, amintiţi-le ce înseamnă o mamă şi un tată. Să aveţi ce povesti mai târziu, când uraganul va trece, vremurile normale se vor întoarce şi va trebui să reconstituim adevărul din bucăţi, din cioburi de statui şi fragmente de carte arsă. Pentru că, aşa cum stau lucrurile astăzi, dacă nimeni nu face în continuare nimic, vom asista neputincioşi la căderea civilizaţiei Occidentale, dărâmată nu de vreo invazie externă, ci de barbarii din interior.

Totuşi, ma intreabă cineva: cum se împacă rescrierea istoriei cu libertatea de expresie pe care stânga o invocă mereu atunci când îşi insultă adversarii?

Nu va faceţi griji, aceste libertăţi vor rămâne acolo, pe hârtie, unde le şade cel mai bine. Cei ce au trăit perioada comunistă îşi aduc bine aminte.

Şi atunci puteai, teoretic vorbind, să critici politica partidului, ba chiar şi pe secretarul general. Era un drept garantat în statutul PCR. Doar că, dacă o făceai o dată, nu mai apucai să o faci și a doua oară. Pentru că dovedeai prin asta că eşti un duşman al poporului, că aveai interese ascunse, că eşti un instrument al imperialismului. Iar legile împotriva celor ce unelteau aveau precedenţă asupra dreptului de a critica.

Şi în comunism aveai voie să crezi în Dumnezeu şi să mergi la biserică. Libertatea conştiinţei era garantată prin Constituţie. Dar dacă o făceai, dovedeai că eşti un retrograd, un bigot, un obscurantist, care nu şi-a însuşit doctrina cea mai avansată a omenirii, materialismul dialectic. Primeai pe frunte o etichetă imposibil de dezlipit, iar de acum încolo, accesul la poziţii sociale mai înalte, sau măcar decente, ţi-era interzis pe viaţă.

Se apropie vremuri similare cu cele comuniste, de dată aceasta în Occidentul atât de avansat. S-a început subtil, cu apelul la milă şi toleranţă faţă de minorităţile defavorizate. S-a cerut egalitate pentru toţi. La început, a fost vorba despre femei. Apoi despre minorităţi rasiale. Apoi s-a extins la altfel de minorităţi şi la alte categorii sociale, la cei cu diverse orientări sexuale, la cei de religie islamică şi la cei care nu se simt bine cu sexul lor biologic. Şi treptat, de dragul de a tot proteja pe cei puţini şi oropsiţi (ba chiar uneori împotriva dorinţei lor) s-a creat o nouă cultură, a interzicerii gândirii şi exprimării ideilor contrare.

Nu se punea problema de limitare a libertăţii de exprimare, Doamne fereşte! La fel ca şi pe vremea comunismului, acele drepturi vor rămâne atârnate prin diverse texte de legi. Doar că, dacă pui la îndoială dogmele la modă, dacă opiniile tale nu coincid cu cele oficiale, nu mai poţi invoca libertatea de expresie, ci devii un om periculos, unul care răspândeşte ura şi dezbinarea. Din minorităţi asuprite ce trebuiau iniţial protejate, acele grupuri sociale au devenit unelte ale controlului, fire ale pânzei de păianjen care se strânge în jurul nostru. Libertatea va rămâne în picioare: libertatea de a nu gândi şi a nu ne exprima altfel decât cum ni se cere. Poliţia gândirii, ajutată de milioanele de troli anonimi şi idioţi, gata să toarne şi pe mama şi pe tata pentru un pumn de dolari sau, uneori, doar pentru mândria de a fi consideraţi utili cauzei, ne va controla activitatea, deplasările, prietenii, cărţile din bibilotecă, gesturile, click-urile şi like-urile de pe Facebook.

În cele din urmă, obosiţi de a fi mereu prudenţi, de a ne feri mereu de falşi prieteni sau de informatorii sistemului, vom sfârşi precum acelaşi Winston, din 1984. Ne vom da seama ce prostie este să ţii cu înverşunare la opinia ta. Il  vom iubim şi noi pe Marele Frate.