LIFESTYLE

Clopotele bisericilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului bat în fiecare zi la ora 12

În aceste vremuri grele pentru întreaga omenire, în condițiile în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a recomandat desfășurarea slujbelor religioase în aer liber, cu participarea a maxim 100 de persoane, Andrei Andrecuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului  și Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a transmis, la rându-i, o notă scrisă  bisericilor din subordinea arhiepiscopiei.

,,1. La toate bisericile din Arhiepiscopia noastră să se tragă clopotele zilnic la ora 12:00.

2. Preoții imediat să zică rugăciunile începătoare, la care să adauge rugăciunea specială venită de la Sfânta Patriarhie.

3. Toți credincioșii, pe la casele lor, să spună rugăciunile începătoare și din Cartea de rugăciuni „Rugăciune la necazuri și supărări”.

4. Călugării și călugărițele la rugăciunile începătoare să adauge și „Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului”.  

5. Permanența Consiliului Eparhial se constituie în Comitet Eparhial de Urgență care va răspunde eventualelor solicitări ale preoților și credincioșilor. 

 Nu uitați cuvintele Domnului Hristos:  „În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33) se arată, printre altele în nota trimisă de Mitropolitul Andrei Andrecuț.

Trasul clopotelor, practică străveche a Bisericii Ortodoxe, este folosită atât pentru a anunţa rugăciunea și bucuria, cât şi în vreme de necaz sau primejdie.