DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

Cluj. A fost definitivată modalitatea optimă de organizare a viitorului Spital Pediatric Monobloc

A fost definitivată modalitatea optimă de organizare a viitorului Spital Pediatric Monobloc

Acesta va avea 510 paturi pentru spitalizarea continuă, 50 pentru spitalizarea de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori

Consiliul Judeţean Cluj a recepţionat studiul care indică structura optimă a viitorului Spital Pediatric Monobloc, respectiv modul de organizare a serviciilor medicale ce vor fi oferite. Studiul a vizat, în principal, identificarea necesarului de paturi, definirea circuitelor şi a cerinţelor privind organizarea lor, gruparea funcţiunilor, tipurile de finisaje necesare, etc.

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj: “Este un studiu extrem de important, care ne indică modul în care trebuie organizat Spitalul Pediatric Monobloc pentru a satisface cât mai bine nevoile micilor pacienţi şi pentru a corespunde celor mai exigente standarde în domeniu. Cu siguranţă, va fi cel mai modern spital de acest tip din România şi va deservi judeţul Cluj şi întreaga regiune pentru foarte mult timp”.

Astfel, Spitalul Pediatric Monobloc va avea nu mai puţin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi şi, respectiv, 65 de paturi pentru însoţitori. De asemenea, oferta de servicii medicale va creşte şi ea, spitalul urmând să devină o alternativă viabilă pentru pacienţii care, în prezent, se adresează altor spitale de profil renumite din România şi străinătate. Totodată, se va pune accentul pe îmbunătăţirea experienţei la internare a copiilor şi însoţitorilor lor, prin reducerea stresului provocat de o astfel de procedură medicală, neplăcută pentru cei mici. Nu în ultimul rând, printre funcţiunile anexe propuse în incinta noului spital cu profil regional se numără construirea unei creşe/grădiniţe, amenajarea unor trasee de plimbare şi spaţii de joacă, magazine de jucării, etc.

Având în vedere faptul că media anuală a externărilor se situează în jurul valorii de 24.000, experţii care au întocmit studiul estimează o creştere a adresabilităţii viitorului spital pediatric, atât ca urmare a diversificării gamei de servicii medicale oferite şi a creşterii gradului de confort şi siguranţă pentru pacienţi şi aparţinători, cât şi a reducerii barierelor în accesarea acestor servicii, precum costul ridicat, distanţa prea mare, lipsa timpului, liste de aşteptare prea lungi, etc.

Pentru a putea fi previzionată modalitatea cea mai eficientă de organizare a viitorului spital, studiul a pornit de la situaţia actuală şi cea prexistentă. Prin intermediul unei cercetări extrem de complexe a fost evaluată structura actualului Spital Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, vizată fiind o perioadă de patru ani, respectiv 2015-2019. Au fost, astfel, analizaţi cei mai importanţi indicatori de utilizare eficientă a serviciilor de pediatrie oferite, precum durata medie de spitalizare, rata de utilizare a paturilor sau complexitatea cazurilor spitalizate. Au fost, totodată, analizate în detaliu oferta de servicii medicale din sfera pediatrică din întreaga regiune, prognoza demografică, frecvenţa categoriilor şi a grupelor de diagnostic, precum şi nevoile anticipate de servicii de sănătate.