DIN TRANSILVANIA

Cluj-Napoca e lider național în privința calității vieții

Municipiul Cluj-Napoca este lider în clasamentul naţional privind calitatea vieţii şi se află pe poziţia 106 din 226 de oraşe incluse în topul mondial Numbeo pentru 2019. Informația apare pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc și pe ziuadecluj.ro.

Timişoara ocupă locul 126, Iaşi 143 şi Bucureşti 168.

TOP 10 oraşe din lume cu cea mai bună calitate a vieţii:

1. Canberra, Australia

2. Eindhoven, Olanda

3. Raleigh, SUA

4. Adelaide, Australia

5. Zurich, Elveția

6. Madison, SUA

7. Brisbane, Australia

8. Wellington, Noua Zeelandă

9. Columbus, SUA

10. Charlotte, SUA

TOP 10 oraşe din lume cu cea mai proastă calitate a vieţii:

Peste 15% dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca datorită calităţii vieţii, acesta fiind şi cel mai atractiv oraş secundar din România, relevă Banca Mondială.

„În ceea ce priveşte preferinţa oamenilor, s-a răspuns la un chestionar aplicat la nivel naţional în perioada martie – aprilie 2017 pe un eşantion de 1.250 de respondenţi care au fost întrebaţi în ce oraş din România s-ar muta dacă ar avea posibilitatea să se mute în alt oraş faţă de cel în care locuiesc.

15,32% din cei chestionaţi au răspuns că s-ar muta la Cluj-Napoca, oraşul fiind primul în top, atraşi de calitatea vieţii şi de serviciile de sănătate din oraş, educaţie universitară, locuri de muncă, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică, consultanţă.

Cluj-Napoca este urmat de Bucureşti, cu 14,46% şi Timişoara, cu 11,88%”, arată studiul făcut de Banca Mondială, în colaborare cu Comisia Europeană, scopul fiind regândirea politicii de dezvoltare regională pe perioada de programare 2021-2027”.

În ceea ce priveşte costul vieţii, cele mai scumpe oraşe din lume sunt Zurich şi Geneva (Elveţia), Reykjavik (Islanda), Oslo (Norvegia), New York (SUA). La coada clasamentului, cele mai ieftine oraşe sunt localităţi din Pakistan şi India Karachi, Coimbatore, Islamabad.