DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Cluj-Napoca. Orașele viitorului – dezbatere organizată de Facultatea de Științe Politice

La Cluj-Napoca a avut loc o dezbatere pe tema oraelor viitorului. Au participat reprezentanți ai mediului academic, experți, reprezentanți ai sectorului privat și din domeniul administrației publice locale despre modul în care ar trebui să arate orașele viitorului, astfel încât acestea să ofere cetățenilor o calitate a vieții cât mai ridicată.

Primarul Emil Boc: Cu această ocazie, am subliniat încă o dată că orașul viitorului trebuie să fie cu certitudine verde, digital și incluziv. Toți primarii trebuie să gândească “green & digital”. Acesta este “trenul modernizării” pe care fiecare comunitate are șansa să îl prindă.

Dezbaterile s-au centrat asupra modului în care comunitățile urbane trebuie să jongleze cu provocările astfel încât să rezolve cu brio ecuația viitorului. Capacitatea de a răspunde nevoilor cetățenilor va sta la baza supraviețuirii orașelor: vor reuși să se dezvolte în continuare acele orașe care reușesc să își mențină talentele și să răspundă nevoilor oamenilor – care variază de la infrastructură de bază la nevoi sofisticate, precum competitivitatea mediului antreprenorial sau diversitatea culturală.

Am subliniat totodată rolul esențial al universităților în dezvoltarea orașelor.

Comunitățile competitive trebuie să depună eforturi pentru a-și menține acasă oamenii buni, tinerii capabili, bine pregătiți.

La fel de important este ca un oraș să fie realmente incluziv. Dorim să nu ne abatem de la direcția pe care ne-am încadrat, anume că aici, la Cluj-Napoca, nimeni nu trebuie lăsat în urmă!

Dacă vom avea atenție la toate aceste ingrediente, Clujul se poate menține pe primul loc în domeniile noastre de competitivitate, și poate deveni nu doar un oraș de care suntem mândri, ci un oraș al viitorului așa cum ni-l dorim pentru copiii noștri.

La webinarul organizat de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca au luat parte:

Călin Hințea, decan FSPAC
Bogdana Neamțu, FSPAC
Marcel Heroiu, World Bank
Maria Metz, NTT Data Romania
Voicu Oprean, AROBS Transylvania Software
Ioan Popa, Primarul municipiului Reșița
Bogdan Surdea-Blaga, Sykes Enterprises Romania
Nicolae Urs, prodecan FSPAC, Digitalizare și ITC