DIN TRANSILVANIA

Cluj-Napoca. Parcul Feroviarilor a fost deschis publicului

Distribuire articol:

La Cluj-Napoca, orașul cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană conform experților Băncii Mondiale, administrația locală investește în dezvoltarea sustenabilă pe dimensiunea verde.
Parcul Feroviarilor a fost deschis publicului după un proces complex de reabilitare în urma implementării proiectului “Revitalizare-activare Parcul Feroviarilor”, COD SMIS 318665, în cadrul Programului Regional Nord- Vest 2021-2027.
Parcul are peste 5 hectare, iar proiectul de amenajare a fost realizat printr-un concurs internațional de soluții de arhitectură pentru a găsi cea mai potrivită abordare de transformare a zonei, în acord cu nevoile și dorințele comunității clujene.
S-a acordat atenție modului în care comunitatea va folosi zona, astfel încât spațiul să poată fi utilizat nu doar pentru plimbări și joacă, ci și pentru sport sau pentru evenimente publice.
Foarte importantă în proiect a fost integrarea Someșului mic, astfel încât vizitatorii parcului să aibă acces la cursul de apă. Experții au urmărit să creeze o nouă relație, mai apropiată, între comunitate și râul care traversează orașul.
Specialiștii au pus mare accent pe biodiversitate: au fost create lacuri de retenție a apelor pluviale, au fost plantați peste 550 arbori cu balot, peste 32.000 de arbuști și peste 5.500 plante perene, pe lângă gazonul și sistemul de irigații automatizat care au fost instalate. Vegetația a fost atent aleasă pentru a încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific.
Pe latura estică a parcului au fost prevăzute movile artificiale de pământ, acoperite cu gazon și arbori pentru asigurarea unei delimitări naturale de strada Parcul Feroviarilor. În lungul acestor movile au fost realizate rigole naturale deschise, cu rol de biofiltru, ca elemente integrante pentru apele pluviale din zonă.
Un aspect interesant este soluția de iluminat care a fost aleasă având în vedere acest principiu de susținere a biodiversității. Pe scurt, sistemul de iluminat din parc, LED, eficient energetic, are corpurile de iluminat instalate în așa fel încât să minimizeze poluarea luminoasă și să nu interfereze cu ciclurile naturale zi-noapte ale păsărilor și insectelor.
Cu alte cuvinte, în Parcul Feroviarilor ne putem bucura de cerul nopții ca în nicio altă zonă urbană din Cluj.
Pe lângă amenajarea zonei verzi, au fost reconfigurate aleile pietonale, au fost create alei cu lespezi de piatră, 5 accese suplimentare, 2 noi pasarele pietonale și velo peste Someșul mic, a fost instalat mobilier urban modern, rastele pentru biciclete, iar arealul a fost accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități.
Zonele de parcare au fost redimensionate pentru a prioritiza accesul pietonal și velo și s-au montat stații pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electrice.
Au fost construite pavilioane multifuncționale și un amfiteatru, unde pot fi organizate întâlniri comunitare și diverse evenimente, au fost instalate aparate de joacă, inclusiv o tiroliană pentru copii, aparate pentru sport în aer liber, mese de ping-pong și mese de șah.
Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 – Investim în viitorul regiunii! Mai multe informații au fost publicate și pe pagina ADR Nord-Vest

Distribuire articol: