DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ, ECONOMIC

Cluj-Napoca pierde peste 33 de milioane de euro lunar prin lipsa studenţilor în perioada pandemiei, arată un studiu UBB

Municipiul Cluj-Napoca a pierdut peste 33 de milioane de euro pe lună prin lipsa studenţilor din oraş, din cauza pandemiei de COVID-19, arată un studiu realizat de cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB).

22 Martie 2021, 17:50 (actualizat 22 Martie 2021, 18:47)

Estimarea este făcută pe baza studiului de impact în economia oraşului Cluj-Napoca a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

Autorii studiului arată că, de fapt, sunt subestimate şi aceste cifre referitoare la aportul studenţilor la economia oraşului.

“Această sumă rămâne subestimată, deoarece în estimările iniţiale au fost incluse doar cheltuielile studenţilor înscrişi la forma de învăţământ la zi, la nivel licenţă, master şi doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare şi gradele didactice)”, se arată într-un comunicat al UBB.

Un alt factor subestimat este raportul dintre studenţii străini – categoria cu cel mai mare buget de cheltuieli – în alte universităţi decât UBB. În medie, proporţia studenţilor străini în totalul populaţiei studenţeşti din Cluj-Napoca este de aproximativ 7%”, se argumentează în comunicatul menţionat.

Studiul relevă că într-un an, cheltuielile studenţilor UBB se ridică la peste 141 de milioane de euro.

Având în vedere ponderea de peste 20% a numărului total de studenţi raportat la populaţia oraşului, cea mai mare din ţară (la Iaşi – 14%, Timişoara – 12%, Bucureşti – 8%), lipsa studenţilor în Cluj-Napoca are un impact semnificativ asupra vieţii economice a oraşului.