DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Cluj-Napoca. Proiect de cercetare inedit realizat de UBB

Cercetători ai Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), alături de elevi de liceu, au dezvoltat un proiect de cercetare în care au transpus în muzică vibraţiile moleculare.

“Alexandru Lupan, lector în cadrul Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), în colaborare cu cercetători de la Facultăţile de Chimie şi de Psihologie ale Universităţii din Bradford, UK, au publicat recent un articol în jurnalul academic Journal of Chemical Education. Articolul descrie un proiect de cercetare inovator, cu o abordare multidisciplinară, în cadrul căruia au fost implicaţi şi elevi de liceu. Elevii de liceu, sub supervizarea chimiştilor de la Universitatea Bradford din Marea Britanie şi cu sprijin din partea celor de la UBB, au transformat prin experimente vibraţiile moleculelor în muzică”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB.

Elevii au măsurat vibraţiile moleculelor precum apa, cafeina sau unele mai puţin comune precum acidul cinamic şi 4-bromoanilina, pe care le-au sintetizat ei înşişi.

“Au folosit radiaţie infraroşie pentru a măsura aceste vibraţii şi un software de modelare moleculară pentru a le vizualiza. Prin multiplicări matematice simple, elevii au convertit apoi lungimile de undă mici absorbite de către molecule din radiaţia infraroşie, în lungimi de undă mai mari, corespunzătoare undelor sonore. Aceasta le-a permis să reprezinte vibraţiile din molecule ca note muzicale”, se mai arată în comunicat.

Cercetătorii şi elevii chiar au reuşit, prin metoda lor, să compună chiar o serie de piese muzicale.

“Lucrând împreună, elevi de la clasele de muzică, alături de cei de la profilul chimie, au reuşit apoi cu aceste date să compună o serie de piese muzicale care să ‘reprezinte’ acele molecule. Profesorii şi elevii speră ca astfel de explorări ale moleculelor într-o manieră multidisciplinară să ajute nu doar la dobândirea unor noi cunoştinţe despre moleculele din jurul nostru, ci şi la împletirea îndeaproape a artei cu ştiinţa pentru câţi mai mulţi oameni, autorii proiectului argumentând că acestea sunt două feţe indispensabile ale umanităţii”, se mai menţionează în comunicatul UBB.