DIN TRANSILVANIA

Cluj-Oradea, proiect gigant de cale ferată de peste 1,5 miliarde euro

Ministerul Transporturilor, impreuna cu primariile din Cluj-Napoca si Oradea, au semnat acordul de implementare a proiectului ”Electrificarea si reabilitarea liniei de cale ferata Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, in valoare totala de peste 7,3 mld. lei (aproximativ 1,5 mld. euro), fonduri europene si de la buget.

Dupa reabilitare si electrificare, distanta Cluj – Oradea va fi parcursa in 1:45 min in loc de 3 ore cat este durata in prezent. De asemenea, va fi realizat si pasajul de cale ferata ”Taietura Turcului”  din Cluj-Napoca.

“Am reușit în sfârșit să finalizăm studiul de fezabilitate. A fost aprobat. Este un proiect major, în valoare de 7,3 miliarde de lei, extrem de important pentru această regiune. Semnăm azi și ne asigurăm că termenele vor fi respectate”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Lucrările din proiect vizează electrificarea în întregime a celor 166 de km cale ferată, precum și modernizarea, pe întregul traseu, a tuturor stațiilor, haltelor și spațiilor adiacente, incluzând parcările, rampele și peroanele cu copertine. Traseele de circulaţie pentru călători vor asigura deplasarea în deplină siguranţă a persoanelor cu handicap locomotor și vizual, fiind prevăzute, de asemenea, rampe și marcaje tactile pentru nevăzători la accesele principale în clădire și către punctele principale de interes. Partea de execuție este estimată la 4 ani din durata totală de 10 ani a proiectului. În urma reabilitării, pe 60% din traseu trenurile vor putea circula cu peste 100 km/oră, iar distanța Oradea-Cluj se va parcurge în 2 ore.

Proiectul, în valoare de 7,3 miliarde lei, este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României, și reprezintă cea mai amplă investiție în infrastructura feroviară din Vestul României.