LIFESTYLE

Cluj. Român mai bătrân ca patria în care s-a născut

În Cluj trăieşte însă un român mai bătran ca patria în care s-a născut. Bărbatul avea 3 ani la Marea Unire, nu îşi mai aminteşte evenimentele de atunci, însă nu a uitat al doilea război mondial sau Revoluţia Româna din urma cu 3 decenii.

Iosif Rus avea trei ani pe când la Albă Iulia, pe 1 decembrie 1918, peste o sută de mii de români, din toate provinciile istorice făureau Marea Unire. Tatăl lui abia revenise din lagărele siberiene unde a fost prizonier de război și aflase că cei patru copii ai săi erau orfani de mamă. S-a recăsătorit, iar pruncii au avut o nouă mamă care i-a îngrijit și i-a crescut. Totuși, copilăria de acum mai bine de un secol nu a fost deloc ușoară. Școala a făcut-o în sat, iar liceul la Cluj Napoca, însă doar trei ani, cât au avut bani părinții. A urmat și armata, obligatorie la acea vreme, și inevitabil, războiul.

Bătrânul spune că nu a avut o rețeta specială pentru a ajunge la o vârstă atât de înaintată. Bunicul de 104 ani are un mesaj pentru tânăra generație și pentru toți românii.

La ceas de sărbătoare, bătrânul mai are o singură dorință. O Românie mai unită.