LIFESTYLE

Clujul a lansat recent, prima bancă de alimente. Ce presupune proiectul și pe cine ajută

Echipa Food Waste Combat (FWC), în colaborare cu Banca pentru Alimente București și LIDL România, a lansat în octombrie  2018,  în mod oficial prima bancă de alimente a Clujului. Partener de lansare a fost Radio România, care a și găzduit evenimentul. Este a doua bancă de alimente din România și a fost creată după desfășurarea unui program pilot de aproximativ 7 luni, început în primăvara acestui an, timp în care au fost salvate de la aruncare aproximativ 7 tone de alimente, relatează cluju.ro

Banca de alimente presupune redirecționarea mâncării în surplus de la donatori către beneficiarii lor finali, un spațiu fizic autorizat și o dubiță de transport avizată să transporte variate categorii de alimente. Este totodată și un model de bune practici în combaterea risipei alimentare. Va funcționa după principiile FEBA (Federația Europeană a Băncilor de Alimente) și va contribui la combaterea risipei și la reducerea sărăciei și a excluziunii sociale în mod nediscriminatoriu.

România ocupă locul 9 în Uniunea Europeană la risipa alimentară, menționează ONG-ul JCI Cluj (Junior Chambers International Cluj România). Adică, în medie, fiecare român aruncă la coșul de gunoi 97,5 kilograme de mâncare pe an, adică aproape 10 kilograme pe lună, potrivit Comisiei Europene.

Food Waste Combat e un proiect de reducere a risipei alimentare. Informarea, educarea și creșterea nivelului de conștientizare asupra problemei risipei alimentare sunt trei dintre scopurile proiectului.

De ce cumpărăm mai mult decât avem nevoie, de ce e asta o problemă globală și cum putem să reducem risipa? În primul rând să fim noi mai responsabili, dar și să producem o schimbare în celelalte lanțuri de risipă: magazine, restaurante, ferme, afirmă membrii echipei Food Waste Combat.

ONG-ul a publicat și prima carte din România care abordează problema risipei alimentare (Risipa alimentară, analiză și posibile soluții).

De asemenea, ONG-ul organizează cine comunitare și salvează astfel de la aruncare zeci de kilograme de alimente perfect sănătoase, dar care din cauză că sunt inestetice ar ajunge la coșul de gunoi, colaborează cu supermarketuri și restaurante pentru a le convinge să susțină direct și concret lupta împotriva risipei alimentare, colaborează cu școli și discutăm cu copiii despre efectele risipei alimentare.

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni în picioare

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, barbă şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: mâncare

Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, oameni stând jos, masă şi interior