ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Clujul devine Capitala Mondială a Matematicii!

Anul acesta, Cluj-Napoca va fi Capitala Internațională a Matematicii. Peste 700 de participanți, din 120 de țări, vor concura în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în perioada 3 – 14 iulie, în cadrul celei mai prestiogioase competiții de profil, a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică.

Orașul nostru va fi astfel, în 2018, gazda competiției mondiale dedicate tinerilor matematicieni, care a pornit în 1959 din România, de la Brașov.

Clujul se alătură unor orașe precum Hong Kong, Rio, respectiv Londra, Sankt Petersburg sau Tokyo ș.a.m.d. – acestea din urmă fiind orașele care vor găzdui competiția în anii viitori.

Olimpiada Internațională de Matematică beneficiază de susținerea financiară a Primăriei; deja au fost achiziționate 700 de bănci necesare în Sala Polivalentă pentru desfășurarea Olimpiadei.

Am avut plăcerea să adresez câteva cuvinte, astăzi, la Conferința de lansare a Olimpiadei de la Cluj, alături de prof. Valentin Cuibus – Inspector General Școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, de dl. Ioan Cherecheș – prefectul Județului Cluj și de dl. Vakar Iștvan – vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj. De asemenea, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Societății de Știinte Matematice din România, ai Academiei Române – Institutul de Știinte Matematice, a Universității Babeș-Bolyai și ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, instituții care s-au implicat și sprijină în continuare organizarea Olimpiadei Internaționale de Matematică aici.

Le mulțumesc tuturor pentru implicarea și efortul pe care îl depun pentru promovarea înaltei performanțe în educație!

Susținerea din partea atâtor instituții, alături de primărie, infrastructura Clujului, logistica de care dispune orașul nostru, și nu în ultimul rând, faptul că Școala Clujeană de matematică este la cel mai înalt nivel, au făcut ca un eveniment de asemenea anvergură să își găsească gazdă inima Transilvaniei, Cluj-Napoca.